Onderzoek naar kartelvorming onder mobiele operators is afgerond: Wat We Moeten Weten

21 november 2013

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geconstateerd dat er geen kartelafspraken zijn gemaakt. Dit is de conclusie van het meest recente kartelonderzoek binnen de mobiele telefonie markt in Nederland. Het onderzoek duurde jarenlang en betrof bedrijven als KPN, T-Mobile en Vodafone.

Volgens het Financieele Dagblad stormde de voorganger van de ACM, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), in december 2011 de kantoren van KPN, Vodafone en T-Mobile binnen. Dit gebeurde grootschalig en met veel tamtam. Zelfs het televisieprogramma Nieuwsuur werd ingelicht om de invallen bij te wonen. Het onderzoek was gebaseerd op klokkenluidersinformatie van de voormalige PVV-politicus Jhim van Bemmel en was gericht op het verhinderen van klantoverstappen. Met andere woorden, mobiele telefonieaanbieders zouden geprobeerd hebben om te voorkomen dat klanten overstappen naar andere aanbieders. Voor deze klanten moesten de telecomaanbieders vaak flink in de buidel tasten.

Echter heeft het kartelonderzoek uiteindelijk geen (doorslaggevend) bewijs opgeleverd. De ACM vestigde wel de aandacht op hoe publieke uitspraken van mobiele operators over toekomstig marktgedrag mogelijke mededingingsrisico’s kunnen inhouden. Dit heeft betrekking op openbare uitspraken over aankomende prijsverhogingen of het verergeren van commerciële voorwaarden voor consumenten zonder definitieve besluitvorming. Concurrenten kunnen deze uitspraken aangrijpen om hun marktgedrag op elkaar af te stemmen, mogelijk tot nadeel van de consument.

KPN, T-Mobile en Vodafone hebben de ACM beloofd dat zij zich zullen onthouden van dergelijke uitspraken om elk risk van ontoelaatbaar afgestemd marktgedrag in de toekomst te voorkomen. Deze afspraak zal worden opgenomen in hun compliance programma’s en zullen ze door middel van trainingen aan hun medewerkers bijbrengen. Dit is de eerste keer dat de ACM dergelijke toezeggingen accepteert en monitort. Met deze uitkomst is het kartelonderzoek afgesloten.

Wil je meer weten? Mail Adriaan Buyserd

Wil je op de hoogte blijven? 
Download dan hier onze eBooks en nieuwsbrieven.