De ACM heeft geen kartelafspraken kunnen vinden. Dat is de uitkomst van het laatste kartelonderzoek op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie, waarbij KPN, T-Mobile en Vodafone jarenlang zijn onderzocht. Het Financieele Dagblad:
De voorloper van de ACM, de NMa, viel in december 2011 binnen bij de kantoren van KPN, Vodafone en T-Mobile. Dit gebeurde met veel bombarie. Nieuwsuur was ingeseind om de invallen te filmen, nadat het televisieprogramma met klokkenluidersinformatie van voormalig PVV-kamerlid Jhim van Bemmel naar de mededingingsautoriteit was gestapt. De telecomsector zou na een eerdere veroordeling voor kartelvorming (eind 2002) zijn doorgegaan met het maken van afspraken om het overstappen van klanten tegen te gaan. Juist voor deze klanten moeten de telecomaanbieders fors de portemonnee trekken. Het onderzoek, dat tot grote beroering leidde bij de betrokken bedrijven, heeft zo lang geduurd omdat er steeds nieuwe informatie boven tafel kwam.
Het kartelonderzoek leverde uiteindelijk geen (doorslaggevend) bewijs op. De ACM constateerde wel dat publieke uitlatingen van mobiele operators over toekomstig marktgedrag mogelijk mededingingsrisico’s opleveren. Dit betreft publieke uitlatingen (op congressen, in de krant, in vakbladen etc.) van mobiele operators over voorgenomen prijsverhogingen of verslechteringen van commerciële voorwaarden voor consumenten zonder dat hier definitieve besluitvorming aan ten grondslag ligt. Als dergelijke publieke uitlatingen door concurrenten worden omarmd, zou dit kunnen leiden tot afstemming van marktgedrag waardoor consumenten worden benadeeld. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben aan de ACM toegezegd dat ze zich van dergelijke uitlatingen zullen onthouden om ieder risico van ontoelaatbare afstemming in de toekomst te voorkomen. De mobiele operators zullen deze afspraak opnemen in hun compliance programma’s. Ook zal hier via trainingen van medewerkers extra aandacht aan worden geschonken. De ACM accepteert en monitort voor het eerst zulke toezeggingen. Daarmee wordt het kartelonderzoek gesloten. Meer weten?
Mail Adriaan Buyserd