Eerste Boete Voor Leidinggevende in E-commerce in de Verenigde Staten: Een Diepgaande Analyse

06 april 2015

Voor de allereerste keer voert het Amerikaanse Department of Justice een strafrechtelijk kartelonderzoek uit naar de e-commerce sector. In dit onderzoek is een voormalige leidinggevende beboet van een bedrijf dat kunst, posters en prints verkocht via Amazon.

Het Amerikaanse Department of Justice heeft een zaak opgestart tegen deze voormalige leidinggevende voor het maken van illegale prijsafspraken met andere spelers in de online verkoop van posters, prints en kunst, voornamelijk via Amazon. Het doel van deze prijsafspraken was om de prijzen van de producten kunstmatig hoog te houden en de consumenten en andere klanten te benadelen. De voormalige leidinggevende heeft zich schuldig bevonden aan deze overtreding en moet nu een boete van USD 20.000 betalen.

FBI Special Agent David Johnson lichtte de situatie toe en benadrukte het voortdurende engagement van het agentschap om individuen en organisaties te onderzoeken en te vervolgen die online consumenten proberen te benadelen door middel van illegale anti-concurrentiegedrag. “De FBI is vastbesloten om prijsafspraken te onderzoeken en blijft zich onverminderd inzetten om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze illegale samenzweringen voor de rechter te brengen.”

In het Amerikaanse rechtssysteem moet de rechter nog goedkeuring geven voor deze schikking. Deze zaak wordt beoordeeld door het U.S. District Court, Northern District, San Francisco, Californië. Ook is het van belang om te vermelden dat onder de Amerikaanse Sherman Act de maximale straf voor een leidinggevende voor dergelijke competitie-inbreuken 10 jaar gevangenisstraf is en een boete van USD 1 miljoen. Echter kan deze boete nog hoger uitvallen in het geval dat de overtreding de leidinggevende meer winst heeft opgeleverd of de slachtoffers meer verlies heeft berokkend.

Eerder dit jaar hebben wij op dit blog melding gemaakt dat het Amerikaanse Department of Justice steeds vaker lijkt over te gaan tot vervolging van leidinggevenden en dat ook Europese leidinggevenden kunnen worden uitgeleverd aan de VS.

De toegenomen focus op e-commerce en online marktplaatsen past perfect in de huidige focus van Europese toezichthouders. Verschillende Europese kartelwaakhonden, waaronder de Nederlandse en Duitse, zijn momenteel bezig met zaken in de e-commerce sector of maken zich klaar om nieuw beleid op dat gebied in te voeren.

Wilt u op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Download dan onze eBooks en nieuwsbrieven. Heeft u vragen over deze vervolgingen en wat dit voor uw bedrijf betekent? Neem dan contact op met Martijn Jongmans of Adriaan Buyserd. Je kan hen bereiken via de bijgevoegde links.