Staatssteungrens opgehoogd naar EUR 500.000

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

08 april 2009

De Nederlandse overheid mag van de Europese Commissie tijdelijk makkelijker steun geven aan individuele bedrijven. Een verzoek vanuit het ministerie van Economische Zaken hiertoe is inmiddels door de EU gehonoreerd.

Het wordt daardoor makkelijker om waar nodig het bedrijfsleven door middel van beperkte en gerichte subsidies te ondersteunen. Het wordt tot en met 2010 mogelijk om per onderneming per 3 jaar maximaal € 500.000 subsidie te verstrekken. Dit is een flinke uitbreiding ten opzichte van de de-minimis regeling die een grens kent van 200.000 euro.

Voorwaarden
Eén en ander moet wel passen binnen de voorwaarden van de bestaande regelingen en binnen de voorwaarden van het goedkeurde nationale kader. Het nationaal kader is uitsluitend van toepassing op ondernemingen voor 1 juli 2008 nog niet in moeilijkheden waren. Ondernemingen die voor steun in aanmerking willen komen zullen dit moeten aantonen. Cumulatie met ‘de minimis-steun’ is niet toegestaan. Het maximum steunbedrag per onderneming is dus altijd 500.000 euro.

De extra steunmogelijkheid staat open voor alle Nederlandse overheidsinstellingen. Zowel de ministeries als bijvoorbeeld gemeenten en provincies kunnen er dus gebruik van maken. Het is aan de overheidsinstellingen zelf om te beslissen of en hoe ze hiervan gebruik willen maken.