Hoe Risicobeheersing een Cruciale Rol Speelt in het Mededingingsrecht: Een Nederlandse Perspectief

31 augustus 2014

Dit seminarie focust op verschillende maatregelen die bedrijven kunnen nemen voor risicobeheer in het mededingingsrecht. We gaan nader in op de absolute no-go’s in het mededingingsrecht: wat absoluut niet mag in een horizontale context (contacten tussen concurrenten) en in een verticale context (contacten tussen een leverancier en een klant). Daarna besteden we speciale aandacht aan het verbod op zogenaamde ‘kerninbreuken’ door natuurlijke personen. Dit verbod is onlangs in het Belgische mededingingsrecht geïntroduceerd door Boek IV/Boek V van de Code van Economisch Recht.

Deze persoonlijke aansprakelijkheid, inclusief de eraan gekoppelde administratieve boete en de regeling voor klokkenluiders, brengt een nieuwe dynamiek in het handhaven van het Belgische mededingingsrecht. Het zorgt ook voor een aanzienlijke uitdaging voor de zogenaamde ‘compliance’-maatregelen die bedrijven kunnen nemen. Deze maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat natuurlijke personen binnen het bedrijf inbreuken maken op het mededingingsrecht. Dit onderwerp zal tijdens het seminarie worden toegelicht door Claire Mingels (Compliance Officer bij HeidelbergCement-CBR) en Silvia Vinken (advocaat bij BANNING).

Elk onderwerp wordt uitgelegd aan de hand van concrete voorbeelden en richtlijnen. Het unieke hieraan is dat elk onderwerp vanuit twee verschillende invalshoeken wordt bekeken. Zo worden naast de basisstelling, ook de visies vanuit de Belgische mededingingsautoriteit (BMA), de Nederlandse praktijk en de bedrijfswereld behandeld.

Voor meer informatie over het programma, aanmelden en dergelijke, klik hier.

Heeft u meer informatie nodig over het seminarie? Neem dan vrijblijvend contact op met Silvia Vinken (LinkedIn hier en website hier)

http://mededinging.co/