Lekkages dichten in een distributiestelsel

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

21 juni 2008

In het kader van de automobielindustrie is de uitspraak van het Hof te Den Haag inzake het Alfa Romeo Nederland vs Multicar van eind januari 2008 nog interessant om kort te vermelden. 

Alfa Romeo hanteert een selectief distributiestelsel voor de verkoop van nieuwe auto’s. Dit houdt in dat de verkoop van de auto’s uitsluitend plaats vindt via erkende dealers. Voorts wordt de dealers een verbod opgelegd om aan niet-erkende dealers te verkopen. In onderhavige zaak heeft een dealer van Alfa Romeo Nederland wel auto’s doorverkocht aan een niet-erkende distributeur, zijnde Multicar. Alfa Romeo Nederland spreekt Multicar aan wegens het uitlokken of gebruik maken van de wanprestatie van de erkende dealer. Het Hof wijst de vordering van Alfa Romeo Nederland af. Het Hof bepaalt dat het enkele initiatief van Multicar tot het kopen van de auto’s van de erkende dealer niet onrechtmatig is. Er dient meer te zijn wil daar sprake van zijn. Bovendien heeft Alfa Romeo Nederland voldoende mogelijkheden om het “lek” in het distributiestelsel van binnenuit te dichten. Deze uitspraak laat nogmaals zien dat het bijzonder moeilijk is om ‘lekkages’ in je distributiestelsel te dichten door het aanspreken van de derde.

Hoewel deze uitspraak specifiek betrekking had op de automobielsector, is deze uitspraak van belang voor alle ondernemingen die gebruik maken van een (gesloten) selectief distributiestelsel.