Kartelboetes voor Unilever: boete van maar liefst EUR 172,5 miljoen opgelegd

17 december 2014

Vandaag maakte de Autorité de la Concurrence, de Franse kartelwaakhond, bekend dat ze bijna 1 miljard euro aan boetes hebben opgelegd aan twee kartels, waaronder Unilever. De beschuldigingen liggen bij het manipuleren van prijzen op de markt voor schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Unilever, het Brits-Nederlandse bedrijf, zal meer dan 172,5 miljoen euro aan boetes moeten betalen.

Op 18 december 2014 heeft de Autorité een boetebesluit genomen waarin twee kartels worden beboet op de markt voor consumentenartikelen. Hierbij gaat het onder andere om bekende consumentenproducten zoals Sun, Calgonit, Ajax, Cillit Bang, Palmolive, Sanex, Elsève, Head&Shoulders en Colgate.

– In het eerste kartel wordt 345,2 miljoen euro boete opgelegd vanwege het hinderen van de mededinging op de markt voor schoonmaakmiddelen. Volgens de toezichthouder waren deelnemers aan dit kartel: Colgate-Palmolive, Henkel, Unilever, Proctor & Gamble, Reckitt Benckiser, Sara Lee, SC Johnson en Bolton Solitaire. Het kartel werd aangegeven door spijtoptant SC Johnson, wat hen een boete van circa 51,8 miljoen euro bespaarde.

– In het tweede kartel wordt 605,9 miljoen euro boete opgelegd vanwege het hinderen van de mededinging op de markt voor persoonlijke verzorgingsmiddelen. Deelnemers aan dit kartel waren volgens de toezichthouder: Colgate-Palmolive, Henkel, Unilever, Proctor & Gamble, Reckitt Benckiser, Sara Lee, Laboratoires Vendôme, Gillette, L’Oréal, Beiersdorf en Vania. Deze kartelboete is de hoogste in de geschiedenis van het Franse mededingingsrecht. Het kartel werd aangegeven door spijtoptant Colgate-Palmolive, wat hen een boete van ongeveer 84,3 miljoen euro bespaarde.

De Autorité is van oordeel dat de karteldeelnemers afspraken hadden gemaakt over de prijzen die zij zouden hanteren bij de onderhandelingen met diverse grote supermarktketens. Hiermee schakelden zij de vrije concurrentie uit, wat in strijd is met het kartelverbod.

Dit geval van hoge boetes dient als een waarschuwing dat kartelafspraken grote gevolgen kunnen hebben. Daarnaast blijkt opnieuw dat een kartel zeer instabiel kan zijn. Ook in deze twee boetebesluiten werd de kartelwaakhond getipt door spijtoptanten die clementie vroegen, in de hoop op boete-immuniteit of boetevermindering. Drie jaar geleden ontliep Unilever nog een boete door mede-kartellisten Procter & Gamble, Colgate-Palmolive en Henkel aan te geven in Frankrijk.

Heeft u vragen over de Unilever-kartels? Mail dan vrijblijvend met Minos van Joolingen of Adriaan Buyserd. Wilt u op de hoogte blijven? Download dan hier onze eBooks en nieuwsbrieven.

BRON: Décision 14-D-19 du 18 décembre 2014 relative à des pratiques mises en œuvre dans le secteur des produits d’entretien et des insecticides et dans le secteur des produits d’hygiène et de soins pour le corps