Viering van de Internationale Dag van de Privacy: Het belang van het beschermen van persoonlijke informatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

28 januari 2015

Vandaag is het de Internationale Dag van de Privacy. Dit is niet alleen een schitterend moment om even stil te staan bij hoe je jouw eigen persoonlijke gegevens beschermt, maar het is ook een uitgelezen kans om eens kritisch te kijken naar hoe er binnen jouw organisatie met dit soort gegevens wordt omgegaan.

Verlopen de verwerkingen van medewerkersgegevens volgens de privacyvoorschriften? Heeft jouw organisatie alle verplichte meldingen gedaan bij het CBP over de verwerking van persoonsgegevens? Zijn jouw klanten voldoende geïnformeerd over hoe hun gegevens worden verwerkt? Bestaan er gedegen afspraken met bedrijven waaraan de verwerking van persoonsgegevens is uitbesteed? En zijn deze gegevens goed beveiligd?

Dergelijke vragen zullen in de loop van dit jaar steeds belangrijker worden. Afgelopen jaar was het jaar van de cyberaanvallen en er bestaat geen twijfel over dat dergelijke aanvallen in 2015 alleen maar zullen toenemen. Daarom is de beveiliging van de verwerking van jouw gegevens van essentieel belang. Het CBP, Nederlandse toezichthouder, heeft aangekondigd persoonsgegevensbescherming dit jaar tot topprioriteit te maken.

Op dit moment vindt er toezicht en handhaving plaats, met name onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze wet gaat de komende tijd volledig op de schop. Nederlandse en Europese overheden zijn reeds bezig met wetgevingsvoorstellen. Deze voorstellen bevatten niet alleen strengere privacyregels, maar met name ook hoge sancties die uitgedeeld kunnen worden.

Daarom is dit dé dag voor bedrijfsjuristen om privacy-naleving op de agenda van 2015 te zetten! Heb je hulp nodig bij het implementeren van naleving van de privacywetgeving? Neem dan contact op met Monique Hennekens of Adriaan Buyserd, zij helpen je graag verder!