Inschrijving thuiszorginstelling Aveant wel geldig

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

23 november 2009

De inschrijving die thuiszorginstelling Aveant had gedaan op de aanbesteding van de gemeente Utrecht voor het leveren van huishoudelijke hulp vanaf 1 januari 2010 is geldig. Dat heeft de rechter woensdag 18 november jl. in een kort geding bepaald.

Aveant was één van de inschrijvers op de aanbesteding, maar werd door de gemeente uitgesloten, omdat niet zou zijn voldaan aan één van de geschiktheidseisen die de gemeente gesteld had.

De uitspraak van de rechter betekent niet dat Aveant de geboden thuishulp vanaf 1 januari 2010 ook gaat leveren. De rechter heeft alleen bepaald dat de inschrijving van Aveant geldig is en dat de aanbestedingsprocedure niet mag worden voortgezet zonder Aveant te laten meedingen naar gunning.

Bij de inschrijving moesten gegadigden onderscheid maken tussen het aantal uren normale huishoudelijke werkzaamheden dat zij gegarandeerd kunnen leveren en het aantal uren in een uitgebreide variant met extra dienstverlening. De gegarandeerde totale capaciteit die inschrijvers leveren moest van de gemeente voor minimaal 30% uit deze uitgebreide variant bestaan. Volgens de gemeente had Aveant minder dan dertig procent gegarandeerd en was de inschrijving daarmee ongeldig.

De rechter oordeelde echter dat in de berekening van het totaal aantal gegarandeerde uren moet worden uitgegaan van het door Aveant op de daartoe bestemde plaats in een spreadsheet opgegeven totaal aantal uren. Door dit getal als uitgangspunt te nemen haalt Aveant de eis van 30% wel. De gemeente had bij het door Aveant opgegeven getal nog een aantal uren ‘vrije capaciteit’ opgeteld, zodat Aveant niet voldeed aan de eis van 30% procent. Dit had volgens de rechter niet gemogen.

(Bron: http://www.rechtspraak.nl/, rechtbank Utrecht, 18 november, LJN:BK3560)