FNV naar rechter voor gelijk loon arbeidsmigranten

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

27 augustus 2012

FNV Eemshaven heeft deze week namens Poolse leden een kort geding aan tegen Remak. Een groot Pools installatiebedrijf, waarvoor ongeveer 800 mensen werken aan de bouw van de RWE/Essent kolencentrale in de Groningse Eemshaven. Volgens de wet (WAGA) moeten Poolse arbeiders hetzelfde cao-loon verdienen als de Nederlandse arbeider. Dus ‘gelijk loon, voor gelijk werk’ voor de bouwvakkers in de Eemshaven, ongeacht hun herkomst.

In de praktijk wordt zo’n tachtig procent van de werknemers op bouwplaats Eemshaven onderbetaald.

Jurisprudentie positief voor veel mensen  

Het is voor het eerst dat de FNV een kort geding aanspant tegen een buitenlandse werkgever om hun werknemers volgens het Nederlandse cao-loon te betalen. Een uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben, omdat er ook heel veel mensen worden onderbetaald in de agrarische sector, beroepsgoederenvervoer, distributie van supermarkten en op andere grote bouwplaatsen als de Maasvlakte.

Arbeidsinspectie en aansprakelijkheid aannemer 

Naast het werken aan jurisprudentie wil de FNV dat de arbeidsinspectie gaat controleren op de naleving van de wet. En dat de hoofdaannemer aansprakelijk is voor overtredingen van zijn onderaannemers. Dit laatste is zo’n twee jaar geleden in Noorwegen ingevoerd, en sindsdien zijn de problemen met ontduiking en oneerlijke concurrentie daar praktisch verdwenen.

(Bron: www.fnvbondgenoten.nl)