Ontwikkelingen binnen de Europese Unie: Een diepgaande analyse en discussie

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

29 oktober 2008

Op 15 oktober jl. heeft de Europese Commissie een flinke boete va EUR 60,3 miljoen uitgedeeld aan bananenimporteurs Chiquita, Dolce en Weichert. Deze partijen maakten zich tussen 2000 en 2002 schuldig aan illegale prijsafspraken die invloed hadden op de bananenprijzen in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zweden. Chiquita wist aan een boete te ontkomen door clementie aan te vragen bij de Europese Commissie. De gedupeerden hebben nu de mogelijkheid om een civiele schadeclaim in te dienen tegen de genoemde importeurs.

Op 21 oktober jl. bracht de Office of Fair Trading (OFT) in het Verenigd Koninkrijk een rapport uit tegen 8 uitzendbureaus. Deze worden beschuldigd van collectieve boycot van tussenpersonen in de bouwsector en prijsafspraken betreffende de tarieven voor ingezet personeel in dezelfde sector. Verder onderzoekt de OFT de oplossingen die Co-op heeft aangeboden omtrent de overname van Somerfield Ltd, die beide actief zijn in de groentewinkel sector. Er worden geen nationale mededingingsproblemen verwacht, maar lokaal zou dit wel kunnen. Daarom heeft Co-op aangeboden 126 winkels te verkopen met de hoop potentiële problemen bij de OFT te elimineren.

De afgelopen maand is de Spaanse kartelautoriteit Comisión National de Competencia een aantal onderzoeken gestart. Er zijn invallen gedaan bij ijzer groothandelaren en een ondernemersvereniging in verband met mogelijke afstemming van handelsvoorwaarden. Een parallel onderzoek is gestart in de kraanverhuurmarkt in de regio van Madrid. Ten slotte is er onderzoek gedaan naar een Spaanse vereniging voor autoverhuur, Menorca Association of Car Rental Firms, die mogelijk vaste huurtarieven voor auto’s via het internet aan haar leden heeft opgelegd. Dit onderzoek werd gestart na klachten van Spaanse hotels.