Boete van EUR 10,2 miljoen opgelegd voor het uitvoeren van een illegale franchiseonderneming

05 januari 2015

Germanos, een dochteronderneming van de Griekse telecomreus OTE en indirect aandeelhouder van Deutsche Telekom, werd in Griekenland veroordeeld tot een kartelboete van EUR 10,2 miljoen. Het bedrijf legde illegale restricties op aan zijn distributeurs en franchisenemers, waardoor de vrije concurrentie op de Griekse telecommarkt ernstig verstoord werd.

Germanos heeft een grote voetprint in de telecomsector (telefonie/tv/internet). Het bedrijf hanteert in Griekenland een selectief distributienetwerk waarbij door Germanos gekozen distributeurs en franchisenemers telecomproducten aan de consument verkopen.

Volgens de beslissing van de Griekse mededingingsautoriteit heeft Germanos meer dan 20 jaar lang (1990-2012) illegale voorwaarden en afspraken opgenomen in de contracten met hun distributeurs en franchisenemers. Deze onrechtmatige clausules betroffen:

  • het beperken van onderlinge leveringen (distributeurs en franchisenemers); en
  • het kunstmatig hooghouden van de verkoopprijzen (resale price maintenance).

Met deze ‘verticale’ beperkingen van de vrije concurrentie ging Germanos in tegen zowel het Griekse als het Europese kartelverbod. Gezien de ernst van de overtreding legde de Griekse mededingingsautoriteit op 30 december 2014 een boete van meer dan EUR 10,2 miljoen op.

Betekenis voor Nederlandse bedrijven

Deze zaak benadrukt wederom dat ‘verticale’ juridische relaties beschermd moeten worden tegen illegale contractuele beperkingen van vrije concurrentie. Het compliancerisico is relatief groot, mede gezien de hoogte van de boetes.

De Griekse mededingingsautoriteit maakt deel uit van het European Competition Network, samen met andere Europese kartelwaakhonden en de Europese Commissie. Binnen dit netwerk wisselen EU-lidstaten informatie uit over lopende onderzoeken en delen zij hun bevindingen. Het is niet ongebruikelijk dat kennis opgedaan in één kartelonderzoek leidt tot onderzoeken in andere EU-lidstaten.

Een vraag stellen over franchise-overeenkomsten of selectieve distributie?
U kunt vrijblijvend een mail sturen naar Minos van Joolingen (Contact, LinkedIn) of Adriaan Buyserd (Contact, LinkedIn).

Op de hoogte blijven?

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.