EU merken na de Brexit

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

30 oktober 2018

Op 29 maart 2017 werd de Brexit een feit: het Verenigd Koninkrijk berichtte uit de Europese Unie te zullen treden. Tenzij er een andere datum wordt afgesproken, zal de uittredingsdatum op 30 maart 2019 zijn. Het Verenigd Koninkrijk wordt dan, vanuit de EU bezien, een ‘derde land’. Ook EU wetgeving over merken en modellen is dan niet meer van toepassing in het Verenigd Koninkrijk.

Heeft u er al aan gedacht, dat de Brexit gevolgen kan hebben voor u als Uniemerkhouder?

Uniemerken zijn op dit moment nog geldig in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel er mogelijk een akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk wordt bereikt, kan het zo zijn dat er geen akkoord tot stand komt, of dat daarin niets wordt geregeld over Uniemerken.

Om merk- en modelhouders voor te bereiden op de Brexit publiceerde het Europese merkenbureau EUIPO begin dit jaar haar “meest gestelde vragen”. Daarin gaat zij uit van de situatie dat er geen akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk wordt bereikt. Voor het gemak zetten wij de 5 belangrijkste punten voor merkhouders voor u op een rij:

  1. Na de uittredingsdatum zijn EU merkrechten, die vóór de uittredingsdatum zijn geregistreerd, niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk. EU merkrechten die na de uittredingsdatum zijn geregistreerd, zijn daar ook niet meer geldig;
  2. Het deel van het EU merk dat geldig was in het Verenigd Koninkrijk wordt niet automatisch omgezet naar een nationaal merk dat geldig is in het Verenigd Koninkrijk;
  3. Een EU merkregistratie of -aanvraag kan alleen worden omgezet in een nationale merkregistratie of -aanvraag van een EU lidstaat. Als het omzettingsverzoek dateert na de uittredingsdatum kunnen EU merkregistraties en EU merkaanvragen van vóór, tijdens of na de uittredingsdatum kunnen niet meer worden omgezet in UK merkaanvragen;
  4. Gerechten in het Verenigd Koninkrijk zijn niet langer bevoegd zich uit te spreken over de geldigheid van EU merken en kunnen geen maatregelen met effect in de gehele EU meer nemen;
  5. Gebruikt u uw EU merk alleen in het Verenigd Koninkrijk, denkt u er dan aan dat dit gebruik niet meer wordt beschouwd als ‘gebruik in de EU’.

U kunt de volledige tekst hier vinden.

Op 24 september 2018 heeft ook de Britse overheid informatie gepubliceerd om merk- en modelhouders voor te bereiden. Deze informatie kunt u hier vinden. Voor merkhouders zijn daarbij met name de volgende punten van belang:

  1. Het Verenigd Koninkrijk zorgt dat de geregistreerde EU merk- en modelrechten beschermd blijven in het Verenigd Koninkrijk door middel van een geregistreerd equivalent. Dit equivalent treedt in werking op de uittredingsdatum.
  2. Aanvragers van een Uniemerk waarvan de aanvraag dateert van vóór de uittredingsdatum, krijgen de kans om binnen 9 maanden vanaf de uittredingsdatum een gewijzigde aanvraag in te dienen ter verkrijging van het voornoemde equivalent.
  3. Het Verenigd Koninkrijk zal samenwerken met de World Intellectual Property Organization met als doel om de bescherming van internationale merken geldend in de EU, waaronder dus het Verenigd Koninkrijk, voort te zetten na de uittreding.

Het is nog afwachten of er een akkoord wordt bereikt. Wordt er geen akkoord bereikt, dan zullen bovenstaande toezeggingen nader vorm krijgen. In beide gevallen zal u als EU merkhouder rekening moeten houden met deze veranderingen. Het is dan verstandig uw merkregistratie in het Verenigd Koninkrijk tijdig en goed te regelen.

 

Heeft u vragen over uw merk- en/of modelportefeuille en de Brexit? Neem dan gerust contact op met BANNING’s IE-advocaten Ranee van der Straaten of Floris de Vriend.