De bouw uit het slop?

10 oktober 2013

Sombere berichten over de vastgoedmarkt beheersen jarenlang het nieuws. Krantenkoppen over het dalende consumentenvertrouwen, de lege vastgoedportefeuilles, het aantal faillissementen in de bouw en de stagnerende projectontwikkeling blijven hangen.

Gelukkig zijn deze week wat tekenen van licht herstel aan de vastgoedhorizon verschenen. De president van De Nederlandse Bank heeft weer vertrouwen in de economie en stelt zich zelfs op het standpunt dat Nederland uit de recessie is: "Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn, zegt mijn gevoel me dat we op dit moment al uit de recessie zijn. En dat we aan de vooravond staan van een periode van economisch herstel.

President Knot baseert zijn gevoel onder andere op de aantrekkende wereldhandel en het gegeven dat de huizenprijzen in delen van het land niet langer dalen. Knot roept de politiek op om de overheidsfinanciën op orde te brengen, zodat er weer ruimte ontstaat voor economisch herstel. In dit kader spoort hij ook banken aan om meer leningen aan bedrijven en particulieren te verstrekken.

De ontwikkelingen in de bouw zijn sterk afhankelijk van de economie in binnen- en buitenland. Het verleden toont aan dat de bouw altijd met enige vertraging reageert op macro-economische ontwikkelingen. Als wij Knot mogen vertrouwen, dan komt het uiteindelijk ook met de bouw weer helemaal goed.