Dawn Raid Protocol

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

01 maart 2015

Kartelautoriteiten, zoals de Europese Commissie en de ACM, onderzoeken het bestaan van kartelafspraken tussen ondernemingen, bijvoorbeeld prijs- of marktverdelingsafspraken. Wanneer een kartelautoriteit aanwijzingen heeft dat een onderneming betrokken is bij een kartelafspraak, kan zij onaangekondigd een inspectie doen in gebouwen van de onderneming en in huizen van mogelijk betrokken werknemers. Een dergelijke inspectie wordt ook wel ‘dawn raid’ of inval genoemd.

Tijdens een ‘dawn raid’ beschikken mededingingsautoriteiten over een arsenaal aan opsporingsbevoegdheden, zoals het betreden van plaatsen, het betreden van woningen en het vorderen van inlichtingen en inzage in de bedrijfsadministratie. Op basis van deze bevoegdheden kunnen ambtenaren van de Commissie en de ACM dossiers inzien en kopiëren, van digitale bestanden op computers en servers een ‘forensic image’ maken en (ex-) werknemers horen. Afhankelijk van de omvang van het onderzoek kan een dawn raid meerdere dagen duren en op meerdere plaatsen tegelijk worden uitgevoerd.

Vaak is een dawn raid cruciaal voor het verdere verloop van een kartelonderzoek. Het is daarom van belang dat uw bedrijf en uw medewerkers voorbereid zijn en weten welke rechten en plichten zij hebben tijdens een dawn raid. De sectie EU & Mededinging van BANNING heeft op basis van haar uitgebreide ervaring met dawn raids een Dawn Raid Package ontwikkeld, dat uw organisatie voorbereid op een onaangekondigd bedrijfsbezoek.

Dit bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:
* Duidelijk draaiboek
* Telefoonlijsten
* Instructie, onder meer voor directie PR-afdeling, receptionistes
* Verklaring medewerkers (concept)
* Verklaring pers (concept)
* Rechten en plichten tijdens het onderzoek
* Training personeel
* Verhoortechnieken

BANNING biedt dit Dawn Raid Package aan voor een vaste prijs. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Meer informatie over uw rechten en plichten tijdens een dawn raid en de dienstverlening van het BANNING dawn raid team kunt u vinden in ons E-book "Dawn Raid Protocol".