Algemene ziekenhuizen niet aanbestedingsplichtig

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

27 februari 2012

Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) heeft de jarenlange juridische strijd over de lagere subsidietoekenning voor het ESF-project ‘Scholingsprogramma Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) 2005-2007’ definitief gewonnen.  Daardoor ontvangt het CWZ alsnog de eerder toegekende subsidie van € 870.000.

In augustus 2008 kende de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een subsidie toe van maximaal € 2.2 miljoen voor het project ‘Scholingsprogramma Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis 2005-2007’. Vervolgens werd deze subsidie in november 2008 verlaagd naar circa € 1,3 miljoen. De staatssecretaris besloot tot deze korting, omdat een gedeelte van het project niet correct zou zijn aanbesteed.

De discussie die daarop tussen de StAZ als aanvrager van de ESF-subsidies en het ministerie van SZW via de rechter volgde, draaide om de vraag of algemene ziekenhuizen aanbestedingsplichtig zijn. Volgens de staatssecretaris was dat wel het geval, de StAZ vindt van niet. De Raad van State deelt de mening van de StAZ.

Tegen het besluit  van de Raad van State is geen hoger beroep meer mogelijk, waarmee het definitief is dat algemene ziekenhuizen zoals het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis op grond van Europese regelgeving niet aanbestedingsplichtig zijn. Eveneens is de korting van € 870.000 voor het CWZ nu definitief ongedaan gemaakt.

Klik hier voor de uitspraak van de Raad van State van 1 februari 2012 (LJN: BV2441)