ACM legt boete van 47.500 euro op aan Essent – waarom en wat dit betekent voor klanten?

27 april 2014

Op 17 april 2014 werd bekendgemaakt dat Essent Retail Energie B.V. twee boetes van in totaal € 47.500 heeft ontvangen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wegens overtreding van de telemarketingregels. Essent heeft abonnees meermaals ongevraagd gebeld voor commerciële doeleinden, terwijl deze abonnees geregistreerd stonden in het Bel-me-niet Register (BMNR).

Het BMNR is in het leven geroepen op 1 oktober 2009 om consumenten te beschermen tegen ongewenste televerkoop. Als consumenten hun telefoonnummer(s) inschrijven in dit register, mogen bedrijven hen niet langer telefonisch benaderen voor commerciële, ideële, of charitatieve doeleinden. Dit is tenzij men reeds klant is geweest of wanneer er specifieke toestemming voor is gevraagd.

De ACM is verantwoordelijk voor de handhaving van de regels omtrent het BMNR. Begin 2010 stelde de ACM Essent op de hoogte van binnengekomen klachten bij ConsuWijzer. Omdat de klachten bleven binnenkomen, startte de ACM in 2010 een onderzoek naar Essent. Uit dit onderzoek bleek dat Essent tussen 1 januari en 1 mei 2010 en 31 januari tot 1 maart 2011 niet heeft voldaan aan artikel 11.7 lid 9 en lid 10 in combinatie met lid vijf van de Telecommunicatiewet.

Essent had contactgegevens van consumenten verkregen door een enquête, waarbij deelnemers kans maakten op een prijs. Deelname kon alleen worden afgerond door een vinkje te zetten bij de afrondende vraag, waardoor zij automatisch in het belbestand van Essent kwamen. Essent heeft deze gegevens vervolgens niet gecontroleerd met het BMNR, waardoor er in totaal 40.156 abonnees zijn gebeld die in het register waren ingeschreven en dus niet hadden mogen worden benaderd.

Dit ongevraagde telefooncontact schaadde het vertrouwen van de consumenten in het BMNR. De ACM beschouwt dit als een overtreding van de telemarketingregels en legt daarom een boete op aan Essent. Volgens de boetebeleidsregels van de ACM bedraagt het totale boetebedrag € 47.500.

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Silvia Vinken via mail of bezoek haar LinkedIn-profiel hier, en website hier.

Wil je op de hoogte blijven? Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.