Vraag en antwoord – Ik wil graag dat alleen mijn eigen algemene voorwaarden van toepassing zijn op mijn overeenkomsten. Is het voldoende als ik dat opneem in mijn eigen algemene voorwaarden?

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

20 oktober 2014

De problematiek die in deze vraag besloten ligt ziet op de situatie dat de ene partij haar algemene voorwaarden van toepassing verklaart in een offerte en de andere partij bij het accepteren van deze offerte eveneens haar eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaart. Het verwijzen naar verschillende voorwaarden wordt ook wel ‘battle of forms’ genoemd. 

Wil de contractspartij, die de offerte accepteert, dat haar eigen algemene voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomst dan zal zij deze niet alleen op de overeenkomst van toepassing moeten verklaren, maar ook de voorwaarden van de andere partij uitdrukkelijk van de hand moeten wijzen.

Daarvoor is het opnemen van een standaardbepaling in de algemene voorwaarden als “Op alle leveringen zijn deze algemene voorwaarden van toepassing en alle andere algemene voorwaarden worden uitdrukkelijk van de hand gewezen.” niet voldoende. Voor de andere partij is het immers niet duidelijk dat specifiek haar algemene voorwaarden worden afgewezen. Het expliciet van de hand wijzen van de algemene voorwaarden van die andere partij in een opdrachtbevestiging of order geldt wel als een uitdrukkelijke afwijzing.

Kortom, het antwoord op de vraag is dus: nee. Om alleen uw eigen algemene voorwaarden op de overeenkomst van toepassing te laten zijn dient u in uw opdrachtbevestiging of order (i) uw eigen algemene voorwaarden van toepassing te verklaren, (ii) te vermelden dat de algemene voorwaarden van de andere partij worden afgewezen en (iii) expliciet aan te geven om welke voorwaarden het gaat.