Verlenen van korting geen reden voor opzegging distributierelatie

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

03 april 2008

Eastborn Slaapsystemen B.V. (“Eastborn”) is producent van matrassen van het merk Eastborn. Zij heeft ongeveer 300 detaillisten als dealers in Nederland. Eastborn hanteert consumentenadviesprijzen voor de matrassen, die zij vermeldt in haar prijscatalogus. M.F. Design (“MF”) is een woninginrichtingbedrijf en dealer van Eastborn. 

MF verkoopt de matrassen middels haar winkel en internet website: www.deboxspring.nl. Op voornoemde website belooft MF de consument een standaard korting van 20% bij aankoop van Eastborn-boxsprings. Direct na de lancering van de website van MF heeft een groot aantal andere dealers van Eastborn zich beklaagd bij Eastborn vanwege hun omzetverliezen. De dealers hebben Eastborn onder druk gezet om maatregelen te nemen tegen MF, anders zouden zij geen matrassen van Eastborn meer gaan verkopen. Eastborn heeft vervolgens de overeenkomst met MF opgezegd met (onder andere) als reden: ondermijning van de dealerorganisatie van Eastborn. MF heeft de opzegging betwist. Het Gerechtshof Arnhem heeft bij arrest van 18 december 2007 (publicatie 28 februari 2008) MF in het gelijk gesteld en de opzegging onrechtmatig verklaard. De reden voor opzegging was dat MF zich niet hield aan de consumentenadviesprijzen van Eastborn. Het mededingingsrecht verbiedt een leverancier echter om de dealer direct of indirect te beperken in het vaststellen van zijn wederverkoopprijs, met inbegrip van de te hanteren korting door de dealer. Opzegging van de distributieovereenkomst om die reden wordt dan ook in strijd verklaard met artikel 6 Mededingingswet en onrechtmatig jegens MF.   

Spanningen tussen leveranciers, distributeurs en detaillisten omtrent te hanteren prijzen en kortingen  is een veel voorkomend probleem in de praktijk. Zoals blijkt zijn de mogelijkheden voor leveranciers om in te grijpen beperkt.

Voor meer informatie naar aanleiding van het vorenstaande kunt u contact opnemen met Minos van Joolingen.