Uitgebreid Juridisch Nieuws en Analyse: Uitspraak Hoge Raad over Onrechtmatige Daad van de Overheid

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

08 maart 2018

Menselijk kapitaal is iets dat we op allerlei manieren sterk beschermen. Deze beschermingsmaatregelen kunnen ertoe leiden dat een werkgever ervoor kiest om een ZZP’er aan te nemen in plaats van een traditionele werknemer, omdat hij dan minder wettelijke werkgeversverplichtingen heeft. Wat echter van cruciaal belang is om te onthouden, is dat in bepaalde situaties ZZP’ers precies dezelfde rechten hebben als werknemers. Dit is met name het geval wanneer de opdrachtgever een aanzienlijke mate van controle heeft over de werkomstandigheden van de ZZP’er.

Maar hoe zit het dan met die wettelijk verplichte werkgeversverzekering? Een werkgever is volgens de wet verplicht om een passende verzekering te regelen voor zijn werknemers, voornamelijk degenen die tijdens werktijd in het verkeer deelnemen. Geldt deze zelfde verplichting dan ook voor ZZP’ers? Recent heeft de Rechtbank Midden-Nederland een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat dit niet het geval is.

De details van deze specifieke zaak

In deze bijzondere zaak was een ZZP’er betrokken bij een verkeersongeval met een bedrijfsvoertuig. De ZZP’er bracht voor de rechter naar voren dat de werkgever aansprakelijk was voor de schade die was ontstaan. Zijn argument was dat de werkgever als een goede werkgever een geschikte verzekering voor hem had moeten afsluiten.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank was het echter niet eens met de ZZP’er. De verplichting tot verzekeren geldt alleen voor de relatie tussen de werkgever en de werknemer. Een opdrachtgever is niet verplicht om aan deze verzekeringsplicht te voldoen voor een ZZP’er die voor hem/haar werkt. Daarnaast is de ZZP’er eigenaar van een auto en had hij ervoor kunnen kiezen om met zijn eigen auto naar zijn werk te gaan.

Reflectie op de uitspraak

Uit deze uitspraak blijkt nog eens hoe belangrijk het is om goed op te letten op de mate van controle die je als werkgever hebt over de werkomgeving en de positie van de ZZP’er. Het bepaalt namelijk je verantwoordelijkheden wanneer je een ZZP’er inhuurt. Zorg er daarom voor dat je duidelijke afspraken maakt met ZZP’ers en zorg voor een heldere uitsluiting van aansprakelijkheid. Je zou bijvoorbeeld kunnen vastleggen dat de ZZP’er bij het uitvoeren van de opdracht zijn eigen auto gebruikt.

Als je vragen hebt over dit artikel of over andere zaken op het gebied van arbeidsrecht, neem dan gerust vrijblijvend contact op met een lid van ons team arbeidsrecht.