Uitspraak Hoge Raad over Onrechtmatige Overheidsdaad – Uitgebreid Juridisch Nieuws en Analyse

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

08 maart 2018

Menselijk kapitaal wordt op vele manieren sterk beschermd. Dit kan ervoor zorgen dat een werkgever kiest voor een ZZP’er in plaats van een werknemer, waarmee de werkgever namelijk wettelijke werkgeversverplichtingen heeft. Het is echter cruciaal om in gedachten te houden dat in bepaalde gevallen ZZP’ers evenveel rechten als werknemers hebben. Dit geldt met name in situaties waarbij de opdrachtgever aanzienlijke invloed heeft op de werkomstandigheden van de ZZP’er.

Maar, hoe zit het met de wettelijk verplichte werkgeversverzekering? Een werkgever dient te zorgen voor adequate verzekering voor zijn werknemers, met name degenen die tijdens werktijd deelnemen aan het verkeer. Heeft deze zelfde verplichting ook betrekking op ZZP’ers? Recent heeft de Rechtbank Midden-Nederland een uitspraak gedaan dat dit niet het geval is.

Details van de zaak

In deze specifieke zaak is een ZZP’er betrokken geraakt bij een verkeersongeval met een bedrijfsauto. De ZZP’er voerde bij de rechtbank aan dat de werkgever aansprakelijk was voor de aangerichte schade. Het argument was dat de werkgever op basis van goed werkgeverschap een passende verzekering had moeten afsluiten voor hem.

Uitspraak van de rechtbank

De rechtbank is echter niet meegegaan met deze redenering. De verzekeringsplicht geldt alleen voor de relatie tussen werkgever en werknemer. Een opdrachtgever hoeft deze verzekeringsplicht niet na te komen voor een ZZP’er die voor hem/haar werkt. Bovendien is de ZZP’er eigenaar van een auto en had deze kunnen kiezen om met zijn eigen auto te werken.

Nabeschouwing

Uit deze uitspraak blijkt nogmaals dat de invloed van de werkgever op de werksituatie en de positie van de ZZP’er jouw verantwoordelijkheden bepalen bij het inhuren van een ZZP’er. Maak daarom heldere afspraken met ZZP’ers en zorg voor een duidelijke uitsluiting van aansprakelijkheid. Bijvoorbeeld, leg vast dat de ZZP’er bij het uitvoeren van de opdracht gebruik maakt van zijn eigen auto.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of andere vragen gerelateerd aan het arbeidsrecht, neem dan gerust vrijblijvend contact op met een lid van het arbeidsrechtteam.