Reactie Europese Commissie op ongeldigverklaring Safe Harbor beschikking

expertise:

IT & Privacy

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

30 oktober 2015

In een beschikking uit 2000 had de Europese Commissie (EC) geoordeeld dat de Verenigde Staten (VS) in het kader van de zogenoemde regeling van „veilige havens” (safe harbor) een passend niveau van bescherming van doorgegeven persoonsgegevens bieden. Deze beschikking is op 6 oktober 2015 door het Europese Hof van Justitie (HvJEU) ongeldig verklaard. Zie over de uitspraak dit artikel. De EC is door het HvJEU op de vingers getikt, onder meer omdat de EC niet had beoordeeld of op grond van de nationale wetgeving van de VS waarborgen bestonden voor een passend beschermingsniveau van persoonsgegevens. De EC had alleen de safe harbor regeling zelf onderzocht. In een eerste reactie geeft de EC aan drie prioriteiten te hebben, namelijk:

  1. garanderen van bescherming van persoonsgegevens die worden doorgegeven aan de VS;
  2. continuering van doorgifte van persoonsgegevens aan de VS; en
  3. samenwerking met de nationale privacy autoriteiten om op gecoördineerde wijze met alternatieven te komen voor de doorgifte van persoonsgegevens aan de VS.

De Eerste vicevoorzitter van de EC, Frans Timmermans, en het commissielid Jourová hebben naar aanleiding van het arrest van het HvJEU een verklaring afgelegd namens de EC. Daarin geven zij onder meer aan dat het arrest een belangrijke stap is om het Europese grondrecht op de bescherming van persoonsgegevens te bezegelen. Daarnaast zal de EC met richtlijnen komen voor de nationale privacy autoriteiten over de mogelijkheden voor doorgifte van persoonsgegevens aan de VS. De EC herinnert daarbij aan de onderhandelingen die zijn gevoerd met de VS en waarbij de EC in november vorig jaar aanbevelingen had vervaardigd om het vertrouwen in de safe harbor regeling te herstellen. Zie over die aanbevelingen ons eerdere artikel.  

 Het is nu afwachten welke alternatieven worden genoemd voor de doorgifte van persoonsgegevens naar de VS. We houden u op de hoogte.