Persoonlijke Boetes binnen Mededingingsrecht en Vrijwaringsperikelen: Een Diepgaande Analyse

29 december 2016

Sinds 1 oktober 2007 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Nederlandse kartelautoriteit, de mogelijkheid om ook individuele personen te beboeten wegens betrokkenheid bij overtredingen van het kartelverbod. Dit heeft ACM sindsdien meerdere keren toegepast. Vanaf 1 juli 2016 is de maximum boete die de ACM aan individuele personen kan opleggen echter verhoogd tot € 900.000, flink hoger dan de vorige limiet van € 450.000.

In een wetswijziging in 2014 is bepaald dat het instellen van bezwaar en beroep niet langer resulteert in de opschorting van de betalingsverplichting. Op hetzelfde moment werd ook besloten dat ex-medewerkers zich niet langer op hun zwijgrecht kunnen beroepen ten behoeve van hun voormalige werkgever.

Sta je als onderneming voor een aantal vragen in deze context? Een artikel van jurist Silvia Vinken in het juridische tijdschrift Overeenkomst in de Rechtspraak maakt de balans op en biedt praktisch inzicht in deze ontwikkelingen en hun gevolgen voor bedrijven.

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Aarzel niet om contact op te nemen met Silvia Vinken via e-mail (s.vinken@www.banning.nl) of LinkedIn, of een van de andere experts van de afdeling Mededinging & Aanbesteding bij BANNING N.V.

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en publicaties? Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.

Voetnoot: Artiekel gepubliceerd in het tijdschrift Overeenkomst in de Rechtspraktijk, uitgave 8, december 2016 / SDU 29 december 2016.