Octrooi op radijsplant nietig door openbaar voorgebruik

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

19 maart 2015

Op 18 maart 2015 heeft de rechtbank Den Haag vonnis gewezen in de octrooizaak tussen Cresco en Taste of Nature over de geldigheid van het octrooi voor paarse radijsspruiten. De rechtbank heeft het Nederlandse deel van het octrooi van Taste of Nature nietig verklaard, omdat het zaad, de spruit en de plant die vallen onder het octrooi al voor de aanvraagdatum van het octrooi aan afnemers van Koppert Cress zijn geleverd. Het octrooi is om die reden niet nieuw en is nietig verklaard. Alle vorderingen van Taste of Nature jegens Cresco zijn om die reden door de rechtbank afgewezen en Taste of Nature is veroordeeld om alle door Cresco gemaakte proceskosten te betalen.

De procedure tussen Cresco en Taste of Nature loopt al sinds 2011. Taste of Nature heeft Cresco beticht van het maken van inbreuk op het octrooi met nummer EP ‘938 voor rode radijsspruiten. Dat octrooi ziet op een plant die uitsluitend kan worden verkregen door gebruik te maken van een klassiek veredelingsproces. Een dergelijke werkwijze is expliciet uitgesloten van octrooibescherming.

In de procedure in kort geding werd Cresco in eerste instantie gevolgd in haar argumenten dat ook de plant die het resultaat is van een dergelijk klassiek veredelingsproces niet te beschermen is met behulp van een octrooi. In hoger beroep in kort geding werd echter anders geoordeeld en is aan Cresco een verbod opgelegd om het product nog te verhandelen.

De uitspraak van 18 maart 2015 is gegeven in de bodemprocedures die zijn gevolgd op de kort geding procedure tussen Cresco en Taste of Nature. Met deze uitspraak komen de voorlopige oordelen in het kort geding (waaronder een aan Cresco opgelegd verbod) te vervallen.
Cresco is in deze procedure onder andere bijgestaan door mr. M.R. (Maarten) Rijks van BANNING.

Voor meer informatie over deze zaak of vragen op het gebied van het octrooirecht kunt u contact opnemen met één van onze IE/IT-specialisten via IE-IT@banning.nl of telefoonnummer 073 – 692 77 77.

U kunt het volledige vonnis hier lezen.