Meer uitwisseling informatie overtreders en fraudeurs

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

17 mei 2011

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de mogelijkheid krijgen informatie uit te wisselen met andere toezichthouders en opsporingsinstanties. Dat zei minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL[AMP]I) Verhagen woensdag 18 mei 2011 op een internationale bijeenkomst van mededingingsspecialisten in Den Haag.

‘Overtreders en fraudeurs mogen hun straft niet ontlopen,’ aldus de minister. Ik ga de wet aanpassen, zodat de NMa belastende informatie zonder belemmering kan doorsturen aan bijvoorbeeld de Belastingdienst of het Openbaar Ministerie.

In een kwart van alle onderzoeken haalt de NMa informatie naar boven die ook van belang kan zijn voor de fiscus, het Openbaar Ministerie of andere toezichthouders. Een voorbeeld is het onderzoek naar veilingen van onroerend goed, waarbij de NMa op informatie stuitte die niet bekend was bij de Belastingdienst.

Geheimhoudingsplicht

Het aanpassen van de wettelijke geheimhoudingsplicht betekent niet dat de belastende informatie van de NMa voor iedereen openbaar wordt. Er blijft per wet geregeld dat de belastende informatie alleen gewisseld kan worden wanneer er voor gezorgd wordt dat deze alleen voor toezicht en opsporing worden gebruikt.

(Bron: http://www.rijksoverheid.nl/)