Jaarrapportage NZa: meer meldingen van onregelmatigheden

sector:

Zorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

15 maart 2010

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) trad in 2009 vaker op bij overtredingen door zorgaanbieders, zo blijkt uit de onlangs gepubliceerde signalen. De jaarrapportage laat zien dat de meeste onregelmatigheden in 2009 betrekking hadden op overtredingen van tarief en prestaties door zorgaanbieders, (mogelijk) misbruik van marktmacht door zorgverzekeraars en het verstrekken van gebrekkige informatie door zorgverzekeraars en misbruik van het persoonsgebonden budget.

Een groot aantal signalen leidde tot ingrijpen van de NZa bij een zorgaanbieder of zorgverzekeraar. Dit varieert van het voeren van een gesprek tot het opleggen van een aanwijzing of dwangsom. Ook kunnen de signalen leiden tot verscherpt toezicht of opname van het signaal in de structurele rechtmatigheidsonderzoeken die de NZa uitvoert bij zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Een verklaring voor de stijging van het aantal signalen volgens de NZa is dat de spelregels duidelijker zijn geworden, zowel voor consumenten als voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Hierdoor vallen ongewenste situaties en onregelmatigheden meer op.

Bron: www.nza.nl

Jaarrapportage NZa: