Geen vergoeding kabelexploitanten aan vereniging filmregisseurs

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 september 2013

UPC en Ziggo hoeven niet langer een vergoeding aan Vevam, de vereniging van filmregisseurs, te betalen. Dit heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding dat Vevam had aangespannen tegen de twee kabelexploitanten.

Filmregisseurs zijn “makers” in de zin van de Auteurswet en hebben recht op een vergoeding als een film op televisie wordt uitgezonden. Vevam inde deze vergoeding collectief bij de kabelexploitanten en betaalde deze vervolgens door aan de individuele regisseurs. Vorig jaar oktober zijn de exploitanten gestopt met betalen van de vergoeding. Vevam is het daar niet mee eens en baseert haar recht om een vergoeding te innen op basis van de Auteurswet (artikel 26a Aw).

De rechter heeft beslist dat de situatie waarvoor het bewuste artikel in het leven is geroepen zich door technische ontwikkelingen niet langer voordoet. Ook de contracten die de individuele regisseurs met Vevam hebben gesloten kunnen niet dienen als basis voor een collectieve vergoedingsplicht van de kabelexploitanten. Dat betekent overigens niet dat de regisseurs geen recht meer hebben op vergoeding, maar dat moet op een andere manier geregeld worden, aldus de rechter. 

(Bron: www.rechtspraak.nl)

Klik hier voor de achterliggende uitspraak: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2013:5554