Fossil treedt met succes op tegen handel in namaak Michael Kors horloges

sector:

Retail & Franchise

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 juni 2020

Als exclusief licentienemer vervaardigt en verkoopt Fossil horloges voorzien van de Michael Kors merken. Fossil is ook gemachtigd om handhavend op te treden tegen inbreuken op die merken. In deze zaak had de Douane verschillende Michael Kors horloges in beslag genomen op verdenking van namaak. Na onderzoek berichtte Fossil de Douane dat de horloges inderdaad namaakproducten betroffen en vernietigd mochten worden. Maar International Time Group (“ITG”), de groothandel voor wie de horloges bestemd waren, ontkende dat de horloges namaak zijn.

De rechtbank oordeelde dat er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat de horloges inderdaad namaak betreffen. Fossil had namelijk op diverse verschillen gewezen tussen originele horloges en de vermeende namaakhorloges, en die verschillen met foto’s onderbouwd. Zo moet ieder origineel MK5959 horloge het OPI nummer 21 hebben. Maar de in beslag genomen horloges waren voorzien van het OPI nummer 88.

Ook diverse andere tekens op de beslagen horloges en de bewerking van de steentjes waren niet gelijk aan die van de originele Michael Kors horloges. De rechtbank komt mede op die gronden tot het oordeel dat de horloges namaak zijn. De rechtbank acht het bovendien aannemelijk dat er tenminste enig verschil in kwaliteit is tussen de namaak en de originele horloges, hetgeen afbreuk doet aan de reputatie van Fossil.

De vordering tot vergoeding van reputatieschade wordt dan ook toegewezen. Ook moet ITG winstafdracht betalen. ITG had namelijk de horloges gekocht bij groothandels die geen papieren willen afgeven en zaken gedaan op basis van vertrouwen. ITG noemt zichzelf een expert. Daaruit volgt dat ITG zich bewust was van het risico dat de door haar ingekochte horloges namaak zijn en dat zij dat risico bewust heeft aanvaard. ITG heeft daardoor te kwader trouw inbreuk gemaakt op de Michael Kors merken. Een mooie overwinning voor Fossil in de handhaving van haar Michael Kors merken, en een wijze les voor ITG!

Wilt u meer weten over merkenrechten? Neem dan gerust contact op met de advocaten van Intellectueel EigendomsrechtRanee van der Straaten of Floris de Vriend.