Evert van Gelderen bij BNR over Bavaria-kwestie en de bescherming van slogans

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

20 juli 2016

Evert van Gelderen (advocaat en partner intellectueel eigendom bij BANNING) was te horen op Business News Radio (BNR) in een item over de bescherming van slogans. Luister het interview hier. Meer in het bijzonder kwam de uitspraak van 19 juli 2016 aan bod in een geschil tussen Bavaria en Your Hosting over het gebruik van de slogan ‘Zo. Nu eerst naar de cloud”. Volgens het gerechtshof is dit gebruik toegestaan. Het gerechtshof oordeelde dat de slogan van Bavaria “Zo, nu eerst …” niet auteursrechtelijk is beschermd en er ook geen sprake van merkinbreuk is.

Geen auteursrechten op de slogan “Zo. Nu eerst …”

De voorzieningenrechter had eerder (in kort geding) geoordeeld dat er wél sprake is van auteursrechtelijk bescherming van de slogan en dat Your Hosting daar inbreuk op maakte. Deze beslissing is nu dus teruggedraaid.

Het gerechtshof is van mening dat er geen sprake is van een creatief werk. Er zou sprake zijn van een gewone, gangbare zin en een gebruikelijk combinatie van woorden. Net zoals “Kom, we gaan.” Of “Zo. Dat is dat.” Er wordt verder niet vermeld waarop deze stelling is gebaseerd. Dit had echter wel voor de hand gelegen, omdat de lagere rechter had vastgesteld dat Your Hosting geen voorbeelden had aangedragen van uitingen waarin deze zin al voorkwam vóór het moment dat Bavaria de zin bedacht (in 1985). Het gerechtshof volstaat met slechts twee voorbeelden van gewone, gangbare zinnen.

Geen inbreuk op het merkenrecht van Bavaria

Ook is door het gerechtshof geoordeeld dat Your Hosting geen inbreuk maakt op de als merken gedeponeerde slogans “Zo. Nu eerst een Bavaria” en “Zo, nu eerst ’n Bavaria”.

Zo oordeelde het gerechtshof dat Your Hosting geen ongerechtvaardigd voordeel trekt uit het onderscheidend vermogen of de reputatie van Bavaria’s merken. Die beslissing is opmerkelijk te noemen. De slogan van Bavaria wordt immers al decennialang door Bavaria gevoerd. Wie denkt er nu niet aan Bavaria bij het horen van “Zo. Nu eerst een …”? Betoogd zou daarom kunnen worden, dat het juist deze gedachtelink is, waaruit Your Hosting voordeel behaalt. Het gerechtshof dacht daar evenwel anders over en oordeelde dat Bavaria daartoe onvoldoende had onderbouwd. Lees hier de hele uitspraak.

Vragen over de bescherming van slogans?

Als u vragen heeft over de bescherming van slogans, neemt u dan contact op met de specialisten auteursrecht en merkenrecht Ranee van der Straaten en Floris de Vriend.