Europese Commissie sleept Duitsland voor het Hof van Justitie

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

27 november 2013

De Europese Commissie heeft 20 november 2013 bekendgemaakt dat zij naar het Hof van Justitie stapt om af te dwingen dat Duitsland aan Deutsche Post verleende staatssteun terugvordert.

Na jarenlang onderzoek stelde de Europese Commissie in 2012 vast dat in het kader van de liberalisering van de postmarkt aan Deutsche Post toegekende pensioensubsidies voor het in dienst nemen van ambtenaren onverenigbare staatssteun vormt. De Commissie heeft Duitsland gelast de onverenigbare steun inclusief rente van Deutsche Post terug te vorderen. In totaal zou het gaan om een bedrag tussen de EUR 500 mln en EUR 1 mrd. De deadline voor terugvordering werd op vier maanden gesteld.

Bijna twee jaar verder heeft Duitsland, volgens de Commissie, nog niet alle staatssteun teruggevorderd. Aangezien Duitsland weigert de staatssteunbeschikking uit 2012 volledig ten uitvoer te brengen, heeft de Commissie besloten de zaak middels een zogenaamde inbreukprocedure aan de Europese rechter voor te leggen. Het is nu aan het Hof van Justitie om zich over deze kwestie uit te spreken en te bepalen of en welk bedrag Duitsland nog dient terug te vorderen.