Europese Commissie herziet de richtsnoeren over remedies bij concentraties

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

30 oktober 2008

Op 23 oktober 2008 zijn de herziene richtsnoeren over remedies (de Richtsnoeren) van de Europese Commissie in werking getreden. Remedies, ook wel corrigerende maatregelen genoemd, zijn voorstellen van partijen bij een concentratie om een voorgenomen operatie zodanig aan te passen dat eventuele mededingingsbezwaren van de Europese Commissie worden weggenomen. 

De belangrijkste veranderingen zijn de invoering van een formulier voor het verschaffen van informatie over corrigerende maatregelen, meer details over corrigerende maatregelen met afstotingen of waarbij toegang wordt verleend, en verduidelijking van de rol van de trustee. De Richtsnoeren bevatten verder nog voorbeelden van verschillende remedies, zoals het verbreken van de banden met concurrenten. Ook behandelen de Richtsnoeren andere remedies zoals het verlenen van toegang tot cruciale infrastructuur, netwerken, cruciale technologie en onmisbare grondstoffen. 

Rol van de trustee

Een trustee kan door de Europese Commissie worden aangesteld om ervoor te zorgen dat de remedies daadwerkelijk door partijen worden uitgevoerd. Zo kan een trustee belast worden met de bewerkstelliging van de afstoting van het bedrijfsonderdeel of met het houden van toezicht op de tenuitvoerlegging van andere remedies.