Combinatie van ontslaggronden: vanaf januari 2020 mogelijk

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

30 oktober 2019

Twijfelt u of een ontslagdossier voldoende voldragen is voor een ontbinding? Het kan dan de moeite waard zijn om pas in januari een ontbindingsverzoek in te dienen. Rechters krijgen vanaf januari 2020 namelijk meer ruimte om een arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Anno 2019 kan een rechter de arbeidsovereenkomst niet ontbinden als de grond voor ontslag niet volledig voldragen is. Voor werkgevers is dat geen eenvoudige opgave, met name als het gaat om disfunctioneren.

Inmiddels heeft de wetgever onder ogen gezien, dat deze starre ontslagregels (ingevoerd in 2015, WWZ) ertoe leiden dat rechters niet altijd kunnen ontbinden in situaties waarin dat wél redelijk is.

Vanaf januari 2020 wordt daarom de cumulatiegrond ingevoerd (ook wel ‘i-grond’ genoemd). Als er minimaal twee gronden voor ontbinding zijn – zoals de combinatie disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie – kan de rechter óók ontbinden als die gronden an sich niet volledig voldragen zijn. Er moet dan wel sprake zijn van een zodanige combinatie van omstandigheden uit die gronden, dat continuatie van het dienstverband in redelijkheid niet van de werkgever kan worden gevergd.

Met deze nieuwe ontslaggrond keert een belangrijk stuk flexibiliteit terug in het ontslagrecht, maar de wetgever verbindt daaraan ook een ‘prijs’. Als de kantonrechter ontbindt op de cumulatiegrond, dan kan hij de werknemer een extra vergoeding toekennen van maximaal 50% van de transitievergoeding. Daarnaast bestaat in beginsel recht op de transitievergoeding en kan, als aan de eisen wordt voldaan, nog een billijke vergoeding verschuldigd zijn.

Tip:

Een beroep op de cumulatiegrond is mogelijk in ontbindingsprocedures die vanaf januari 2020 worden gestart. Twijfelt u of een ontslagdossier voldoende voldragen is voor een ontbinding op basis van de huidige starre regels, maar spelen er in uw dossier wel (minstens) twee ontslaggronden een rol? Dan kan het dus de moeite waard zijn om te wachten met indiening van het ontbindingsverzoek tot januari. Door indiening van het verzoek in 2020 pakt u bovendien dan ook het voordeel van de versoberde opbouw van de transitievergoeding mee.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, of heeft u andere arbeidsrechtelijke vraagstukken? Neem dan vrijblijvend contact op met Suzan Wolters of één van de andere leden van de sectie Arbeidsrecht van BANNING.