Britse toezichthouder legt boete op voor minimumadviesprijzen

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

27 mei 2016

De Britse mededingingsautoriteit heeft afgelopen week een koelkastleverancier beboet voor het beperken van internetadvertentieprijzen die dealers mochten hanteren. Deze leverancier had tussen 2012 en 2014 minimumadvertentieprijzen voor online verkoop ingesteld en dreigde met sancties tegen dealers die deze ondermijnden. Dergelijke verticale prijsbinding, waarbij leveranciers de verkoopprijs voorschrijven, is in strijd met het mededingingsrecht. Ook IMAP-afspraken, zoals in dit geval over internet minimumadvertentieprijzen, kunnen een vorm van verticale prijsbinding vormen.

Eerder heeft de Engelse mededingingsautoriteit zich al uitgesproken tegen dergelijke praktijken en boetes opgelegd aan bedrijven die internetverkoop beperkten. In Nederland heeft de ACM nog geen duidelijke interesse getoond in dergelijke afspraken, tenzij er een risico op schade voor consumenten bestaat.

Het is belangrijk voor partijen die internationaal zaken doen om op de hoogte te zijn van de verschillende benaderingen van verticale prijsbinding door mededingingsautoriteiten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met advocaten gespecialiseerd in Mededinging & Aanbesteding, zoals Esra van der Wolk.