Banning International – Brexit Update

expertise:

Internationaal

10 september 2020

Mogelijk geen handelsdeal tussen Brussel en Londen!

 

De Europese Commissie heeft woensdag duidelijk gemaakt dat een nieuw Brits wetsvoorstel een onacceptabele inbreuk maakt op het terugtrekkingsakkoord die Brussel en Londen een jaar geleden sloten. Het controversiële Britse wetsvoorstel ondermijnt afspraken over bescherming van de Noord-Ierse (en dus Europese) goederenmarkt. Het is echter van fundamenteel belang voor Europese ondernemers dat Londen zich houdt aan eerder gemaakte afspraken omtrent douaneformaliteiten en staatssteun om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Kortom, voorlopig is er geen uitzicht op een handelsdeal.

Het is dan ook duidelijk geworden dat het nu tijd is om te handelen!  

  • Heeft u bijvoorbeeld rekening gehouden met de juridische gevolgen voor uw contracten waar EU-bepalingen in zitten?
  • Is het voor u duidelijk wat de impact van een harde Brexit is op uw werknemers (denk aan reisbeperkingen, expats in uw organisatie en immigratie)?
  • Heeft u voldoende juridische kennis om met de nieuwe wettelijke vereisten om te gaan?
  • Heeft u nagedacht over de gevolgen van een harde Brexit voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen het Verenigd Koninkrijk en de lidstaten?
  • Heeft u al aanvullende afspraken gemaakt in uw licentie, distributieovereenkomsten en franchisecontracten over het territorium?
  • Bent u erop voorbereid dat een Europees merk straks niet meer geldig zal zijn in het Verenigd Koninkrijk?
  • Heeft u al voorbereidingen getroffen voor het scenario dat de import uit het Verenigd Koninkrijk mogelijk op basis van het merkenrecht kan worden tegengegaan?
  • Heeft u rekening gehouden met de mogelijkheid dat een Europees inbreukverbod straks niet langer meer geldt in het Verenigd Koninkrijk?

 

Wilt u weten wat ons multidisciplinaire Brexit-team voor u kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

 

8 september – Gelekt ambtsbericht uit Brussel: Europa heeft geen vertrouwen in Brexit talks

Vandaag is het wederom duidelijk geworden dat het Verenigd Koninkrijk niet voornemens is om een handelsakkoord te sluiten dat afdoende rekening houdt met de belangen van Europese ondernemers. Uit een gelekt ambtsbericht uit Brussel volgt onder meer dat Boris Johnson de onderhandelingen over de meeste kritische onderwerpen voor Europese ondernemers (bijvoorbeeld de visserij sector en staatssteun) wil uitstellen tot het laatste moment om de lidstaten onder druk te zetten. Inmiddels lijkt een harde Brexit onafwendbaar.

 

Zie hieronder onze Brexit gerelateerde artikelen: