Autoverkoper mag geen transportkosten in rekening brengen, wel voorrijkosten

14 juli 2016

De kosten van het vervoeren van een auto van de fabrikant naar de dealer, die de consument uiteindelijk moet betalen, moeten worden opgenomen in de verkoopprijs, zoals aangegeven in een advertentie van een dealer. Dat is de uitspraak van het Hof van Justitie van de EU in een zaak van Citroën.

Het doel van het Europese consumentenrecht is onder andere om duidelijke en transparante informatie te verstrekken aan consumenten. Als gevolg hiervan moeten dealers als verkoopprijs van consumentenproducten de “uiteindelijke prijs” hanteren, dat wil zeggen: de prijs per eenheid van het product of een bepaalde hoeveelheid van het product, inclusief BTW en alle andere belastingen.

Geen afzonderlijke verzendkosten

Er is geen algemene verplichting om de verkoopprijs te vermelden. Maar als de dealer een advertentie plaatst die zowel de specifieke functies van het aangeboden product vermeldt, als een prijs die in de ogen van een normaal geïnformeerde en redelijk oplettende consument lijkt op de verkoopprijs van dat product, en ook een datum tot wanneer het aanbod voor de consument geldig blijft, kan dit in de ogen van de consument worden beschouwd als een perfect aanbod. In dat geval moet de advertentieprijs voldoen aan de voorwaarden van de Europese consumentenbescherming.

In dat geval is de hoofdregel dat deze advertentieprijs, als ‘uiteindelijke prijs’, alle onvermijdbare en voorzienbare elementen van de prijs moet bevatten die verplicht ten laste van de consument zijn en die de tegenprestatie vormen voor de aankoop van het betreffende product.

De transportkosten van de autofabrikant naar de dealer moeten dus bij de advertentieprijs zijn inbegrepen, als de consument die advertentieprijs mocht opvatten als een aanbod en vervolgens deze transportkosten moet betalen.

Echter, aparte kosten voor levering aan huis

Dit is anders als de consument de dealer vraagt om de auto thuis af te leveren. Volgens de hoogste Europese rechter brengt dit extra kosten met zich mee, aangezien dit geen onvermijdbaar en voorzienbaar element van de prijs is.

Op de hoogte blijven?

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.

Wilt u meer weten over consumentenbescherming en automotive?

Neem voor vragen contact op met Adriaan Buyserd.