AP controleert maatregelen Abrona na dwangsom over zieke werknemers

expertise:

IT & Privacy

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 januari 2017

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een last onder dwangsom opgelegd aan stichting Abrona. Stichting Abrona is gespecialiseerd in dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht.

De sanctie volgde op de constatering van de AP dat de stichting in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens handelde bij ziekmelding van haar werknemers. In het dwangsombesluit geeft de privacytoezichthouder Abrona 2 maanden de tijd om haar werkwijze aan te passen en de onrechtmatige verwerking van gezondheidsgegevens te stoppen. De AP eist dat Abrona bij ziekmelding slechts registreert dat een werknemer ziek is en de mate van arbeidsongeschiktheid alleen registreert na tussenkomst van de bedrijfsarts. Abrona heeft aangegeven inmiddels maatregelen te hebben genomen. De AP controleert op dit moment of de maatregelen van Abrona voldoende zijn om de resterende overtreding te beëindigen. Als blijkt dat de stichting de overtreding niet binnen de gestelde termijn heeft beëindigd, moet zij een dwangsom betalen die kan oplopen tot een maximum van 50.000 euro.

Stichting Abrona heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de AP. De AP heeft dit bezwaar in behandeling. De voorlopige voorzieningenrechter heeft een verzoek van Abrona tot schorsing van het dwangsombesluit onlangs afgewezen. De AP controleert op dit moment in hoeverre de door Abrona getroffen maatregelen voldoende zijn voor beëindiging van de overtreding binnen de gestelde termijn van 2 maanden.

(Bron: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl)