Afschaffing fiscale aftrek kinderalimentatie biedt ook kansen

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

12 november 2014

In de media is de afgelopen tijd volop aandacht geweest voor de afschaffing van de fiscale aftrek van kinderalimentatie per 1 januari 2015. Gewezen wordt op het feit dat veel (meestal) vaders de alimentatie niet meer zullen kunnen opbrengen en genoodzaakt zullen zijn een procedure te starten tot een verlaging van de alimentatie. De afschaffing van de aftrek biedt echter mogelijk ook een kans voor de alimentatie betalende ouder.

Met ingang van 1 april 2013 zijn de regels voor het berekenen van kinderalimentatie gewijzigd. Deze nieuwe methode is vastgelegd in het Rapport Alimentatienormen dat de rechterlijke macht als richtlijn hanteert bij de vaststelling van alimentatie. Deze richtlijnen worden vastgesteld door de zogenoemde Expertgroep Alimentatienormen die bestaat uit – door ieder gerecht afgevaardigde – familie-erfrechters die zich bezig houden met alimentatiezaken. De Expertgroep heeft destijds in haar rapport bepaald dat de invoering van de nieuwe rekenmethode geen wijziging van omstandigheden betreft die grond geeft voor een verzoek tot wijziging van de kinderalimentatie. Daarvoor is een andere wijziging van omstandigheden nodig. Dit was spijtig voor de alimentatie betalende ouders waarbij zich geen andere wijziging van omstandigheden voordeed, omdat de nieuwe rekenmethode een groot verschil in uitkomst geeft ten opzichte van de oude rekenmethode. Vaak in het voordeel van de betalende ouder. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de alimentatie betalende ouder bij de toepassing van de nieuwe rekenmethode een zogenoemde zorgkorting op zijn bijdrage voor de kinderen in mindering mag brengen.

Als de afschaffing van de fiscale aftrek van kinderalimentatie zal gelden als een wijziging van omstandigheden, zal dit meebrengen dat veel alimentatie betalende ouders nu een beroep kunnen doen op de toepassing van de nieuwe rekenmethode daar waar dat eerder niet kon. Dit zal in veel gevallen waarschijnlijk tot een aanzienlijke verlaging van de kinderalimentatie leiden. Een kans voor de alimentatiebetalende ouder, maar of dat ook een wenselijk resultaat is gelet op de belangen van de kinderen is een tweede.