Wanbeleid bij handelshuis Van der Moolen

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

06 maart 2013

De Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof heeft bij beschikking van 15 februari 2013 wanbeleid vastgesteld bij het in september 2009 failliet gegane handelshuis Van der Moolen. De enqueteprocedure was aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters. Van der Moolen was actief in de beurshandel in Amsterdam en vooral in New York. Op Wall Street had het via enkele overnames een flinke positie verworven.

De Ondernemingskamer stelde wanbeleid vast op het beleid ten aanzien van Online Trader, de samenwerking met Avalon, de inkoop van eigen aandelen en de corporate governance.

Verder stelt de Ondernemingskamer vast:

  • dat R.E. den Drijver voor het wanbeleid verantwoordelijk is,
  • dat de raad van commissarissen voor het wanbeleid ten aanzien van de corporate governance over de periode van 22 mei 2008 tot 7 mei 2009 verantwoordelijk is,
  • dat de raad van commissarissen voor het overige voor het in de beschikking vastgestelde wanbeleid over de periode tot 7 mei 2009 verantwoordelijk is
  • dat G.H.A. Kroon voor het wanbeleid vanaf mei 2008 verantwoordelijk is.

Tot slot zijn Den Drijver en Kroon hoofdelijk veroordeeld tot betaling van de kosten van het onderzoek aan de curatoren. Het gerechtelijke oordeel kan nu de opmaat vormen voor aansprakelijkheidsprocedures tegen bestuurders en commissarissen.
Sinds het faillissement zijn beleggers al bezig om compensatie te krijgen voor de geleden schade. In dat proces is met deze uitspraak van de OK een nieuwe stap gezet. Het predicaat wanbeleid is een opstap richting compensatie van gedupeerde aandeelhouders.

Ondernemingskamer Gerechtshof Amsterdam 15 februari 2013, LJN BZ 1149