SMS-bericht doet alimentatieverplichting eindigen

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

16 juni 2015

Op 10 juni 2015 is een al wat oudere uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zwolle-Lelystad gepubliceerd van 1 augustus 2012 (ECLI:NL:RBZLY:2012:2176). Hierin ging het om een geschil over alimentatie. De vrouw nam executiemaatregelen (beslag) voor achterstallige alimentatie. De man stelde echter dat  partijen een alimentatieovereenkomst hadden gesloten via een SMS-bericht. Zijn vordering om de executie daarom te staken werd gehonoreerd. Wat was er gebeurd?

Op 4 november 2011 stuurde de vrouw aan de man een SMS met de volgende tekst:

“per 1 januari kan je stoppen met de alimentatie, de drie maanden die ik nog tegoed heb moet je nog voldoen en dan ben je van mij af.”

De man heeft vervolgens nog drie maanden alimentatie betaald en is daar per 1 januari 2012 mee gestopt. Vervolgens heeft de vrouw een deurwaarder ingeschakeld en geprobeerd om de achterstallige alimentatie te incasseren. Om de executie te schorsen heeft de man toen een kort geding gestart.

Op grond van art. 1:158 BW kunnen partijen bij overeenkomst afspraken maken over partneralimentatie. Deze overeenkomst is in beginsel vormvrij en komt tot stand door aanbod en aanvaarding.

De Voorzieningenrechter is van oordeel dat voorshands voldoende aannemelijk is geworden dat de man niet meer hoeft te voldoen aan zijn verplichting om alimentatie te betalen doordat hij het SMS-aanbod van gedaagde heeft geaccepteerd door daaraan uitvoering te geven. Daarmee kwam een overeenkomst tot stand tot definitieve beëindiging van de alimentatie. Dat gedaagde in 2012 haar baan is kwijtgeraakt en geen aanvullende bijstand van de gemeente ontving, betekent niet dat zij eenzijdig op een overeenkomst terug kan komen.

Bovenstaande uitspraak maakt duidelijk dat men oplettend dient te zijn met wat er wordt gecommuniceerd, ook via social media. Een overeenkomst is immers snel gesloten.