NZa geeft helderheid over doorontwikkeling DOT

sector:

Zorg

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

13 november 2011

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een agenda met verbeterpunten vastgesteld voor de nieuwe declaratiestructuur van ziekenhuizen. In deze doorontwikkelagenda staat beschreven op welke punten het DOT-systeem na de invoering nog verder verbeterd zal worden. De agenda is in overleg met alle relevante veldpartijen tot stand gekomen. In november stelt de NZa de laatste onderdelen van het DOT-pakket voor 2012 vast, zoals de tarieven voor gespecialiseerde zorg.

De invoering van het nieuwe declaratiesysteem DOT vanaf 1 januari 2012 is een grote verandering voor ziekenhuizen en verzekeraars. Hiermee worden de ruim 30.000 bestaande diagnosebehandelingcombinaties vervangen door 4.400 nieuwe DBC-zorgproducten. Met de publicatie van de doorontwikkelagenda geeft de NZa de marktpartijen duidelijkheid welke onderwerpen de komende jaren worden opgepakt om de productstructuur en de tarieven verder te verbeteren.
Een aantal aanpassingen wordt al doorgevoerd voordat de tarieven en productstructuur in 2012 ingaan. Nog voor januari 2012 komt de NZa met een correctierelease, met daarin tarieven voor gespecialiseerde zorg zoals intensive care, kindergeneeskunde en dure medicijnen.

Van 2012 tot 2014 wil de NZa een aantal deelspecialismen zoals kindergeneeskunde beter integreren in DOT, zodat deze aansluiten bij internationale diagnosesystemen. Daarnaast onderzoekt de NZa hoe op langere termijn verschillen in zorgzwaarte beter meegenomen kunnen worden.

In juni 2011 maakte de NZa de productstructuur en de tarieven van de nieuwe zorgproducten bekend, zodat ziekenhuizen en verzekeraars konden starten met onderhandelingen over de prijs, de kwaliteit en het volume van de zorg. Dat is van belang omdat in 2012 prestatiebekostiging in de ziekenhuizen wordt ingevoerd, waarbij verzekeraars ziekenhuizen per geleverde zorgprestatie betalen.

Bron: http://www.nza.nl