Europese boetes zijn niet aftrekbaar

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

16 augustus 2011

Bedrijven mogen boetes die zijn opgelegd door instellingen in de Europese Unie niet opvoeren als aftrekpost bij de belasting. Dat heeft de Hoge Raad onlangs bepaald. Eerder stelde de Hoge Raad al dat boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet aftrekbaar zijn. Volgens de hoogste gerechtelijke instantie van het land geldt dat dus ook voor boetes die zijn opgelegd door bijvoorbeeld de Europese Commissie.

De procedure betrof een in Nederland gevestigde BV die onderdeel was van een concern dat zijn de hoofdvestiging in Duitsland had. De Europese Commissie had de hoofdvestiging in 2002 een boete opgelegd wegens overtreding van de mededingingsregels. Bij de vaststelling van de hoogte van de boete hield de Europese Commissie rekening met de bij de overtreding betrokken omzet van de concernmaatschappijen. De BV voerde diverse verweren aan tegen de niet-aftrekbaarheid maar dat was vergeefs. Ook het argument van de BV dat het aan de Duitse hoofdvestiging betaalde deel van de doorbelaste boete volgens het Duitse fiscale regime als bate wordt aangemerkt –en niet-aftrekbaarheid zou leiden tot een dubbele aftrekuitsluiting- kon niet tot een ander oordeel leiden.

De rechtbank in Haarlem stelde in 2006 in een zaak van Knauf Gips dat de boetes wel deels aftrekbaar zouden zijn. Die zaak is nu uitgevochten tot aan de Hoge Raad.De boetes worden veelal opgelegd omdat de consument door bepaalde (kartel)afspraken wordt benadeeld. Wanneer bedrijven de boetes wel zouden kunnen aftrekken, betaalt de consument als het ware twee keer.

Klik hier om het gehele artikel te lezen.