Bent u als samenlevers nog elkaars fiscaal partner in 2011?

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

13 september 2010

Vanaf januari 2011 veranderen de regels inzake het fiscaal partnerschap. Ongehuwde samenwoners kunnen niet meer zoals voorheen ieder jaar kiezen voor fiscaal partnerschap. Eerder dit jaar leek de Belastingdienst nog een overgangsregeling te treffen, maar nu blijkt dat zij de keuze al voor u heeft gemaakt.

Huidige regeling

Eerst leek de Belastingdienst ongehuwde samenwoners nog een keuzemogelijkheid te geven, of ze zijn elkaars fiscale partners of niet. Voorheen mochten zij elk jaar die keuze maken. Vanaf januari 2011 verandert dit, de Belastingdienst maakt die keuze voortaan voor ongehuwde samenwoners.

Wanneer is men vanaf 2011 elkaars fiscale partner?

  • Getrouwde mensen zijn altijd elkaars fiscale partner
  • Mensen met een bij de burgerlijke stand geregistreerd partnerschap zijn altijd elkaars fiscale partner
  • Woont u samen, dan bent u in de volgende gevallen fiscale partners:
    1. u hebt samen een kind
    2. de ene partner heeft het kind van de andere partner erkend
    3. u woont samen in een woning waarvan u beiden de eigenaar bent
    4. u hebt uw huisgenoot aangewezen als gerechtigde tot het partnerpensioen
    5. u hebt een notarieel samenlevingscontract

Er gaan dus vaste regels voor fiscaal partnerschap gelden. Voldoet u als ongehuwde samenwoners niet aan bovenstaande voorwaarden, dan wordt u door de Belastingdienst niet als elkaars fiscale partner gezien en dat kan vervelende consequenties hebben.

Consequenties

Fiscale partners mogen een aantal aftrekposten (denk aan hypotheek of studiekosten) onderling op de voordeligste wijze verdelen. Heeft een stel samen een huis in eigendom en een hypotheek dan is het bijvoorbeeld toegestaan deze aftrekpost geheel op te voeren bij degene met het hoogste inkomen, ook als die niet de eigenaar van het huis is. Ook wanneer maar één partner een inkomen heeft, is fiscaal partnerschap voordelig. De niet-verdiener heeft dan namelijk recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Dit kan oplopen tot bijna € 2.000 netto per jaar.

Er zitten echter ook nadelen aan fiscaal partnerschap. Veel aftrekposten kennen een drempel die bij fiscale partners wordt berekend aan de hand van beide inkomens. Wanneer men niet kiest voor fiscaal partnerschap dan houdt iedere partner zijn eigen aftrekpost maar heeft ook alleen zijn eigen drempel.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving kunnen ongehuwde samenwoners in 2010 dus niet via hun belastingaangifte een keuze maken voor fiscaal partnerschap. Zij moeten aan één van de hierboven genoemde vereisten voldoen. Zo niet, dan ziet de Belastingdienst u vanaf januari 2011 niet meer als fiscale partners. Wilt u ook vanaf 2011 nog als elkaars fiscale partner worden gezien, dan zult u aan één van de vereisten moeten voldoen. Voldoet u niet aan één van de andere vereisten dan wordt het opstellen van een samenlevingscontract door een notaris als de makkelijkste weg gezien om door de fiscus te worden aangemerkt als fiscale partners, hetgeen u al snel enkele honderden euro`s zal kosten. Op het eerste gezicht lijkt het aanwijzen van uw huisgenoot als gerechtigde tot het partnerpensioen misschien de snelste weg, echter pensioenmaatschappijen verlangen daarvoor meestal een samenlevingscontract.