Skip to Content
  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Victoria’s secret treedt succesvol op tegen namaak lingerie op Marktplaats.nl

Publicaties Intellectueel Eigendomsrecht

Vrijwel alle luxe fashion-merken worden nagemaakt. Zo ook lingerie. Recentelijk trad Victoria’s secret met succes op tegen een aanbieder van namaak Victoria’s secret lingerie op Marktplaats.nl. Het vonnis van de Rechtbank Den Haag maakt duidelijk, dat de drie meest voorkomende verweren ook dit keer niet slagen.

Victoria’s secret had ontdekt dat op Marktplaats.nl diverse producten onder de naam “Victoria’s Secret Lady” werden aangeboden. Na een testaankoop stelde Victoria’s secret vast dat het om namaakproducten ging. Na de gegevens van de aanbieder te hebben ontvangen van Marktplaats.nl, sommeerde Victoria’s secret de aanbieder de inbreuk op haar merken te staken en gestaakt te houden en een onthoudingsverklaring te tekenen. De aanbieder verwijderde de producten van Marktplaats.nl. Echter, zij ging niet over tot ondertekening van een onthoudingsverklaring. Een procedure volgde.

1.    Het waren mijn eigen namaakproducten!

Volgens de aanbieder had zij de producten voor eigen gebruik via Facebook aangeschaft, en via Markplaats.nl aangeboden. Daarmee was er volgens haar slechts sprake van gebruik in de particuliere sfeer en niet van een handelsactiviteit waarmee een economisch voordeel wordt nagestreefd. Victoria’s secret kon echter aan de hand van de testaankopen aantonen, dat de namaakproducten bij aankoop in nieuwstaat verkeerden. Daaruit bleek, dat de aanbieder niet haar eigen gebruikte producten aanbood. Bovendien had zij vele verschillende producten aangeboden onder het merk Victoria’s secret, en daarbij geen gebruik gemaakt van haar eigen naam maar van de naam Victoria’s secret lady. De Rechtbank oordeelde dan ook dat het hier ging om een handelsactiviteit waar economisch voordeel mee werd nagestreefd. 

2.    Ik heb de namaakproducten toch direct van de website gehaald!

Victoria’s secret vorderde dat het de aanbieder werd verboden de Victoria’s secret namaakproducten aan te bieden en te verkopen. Volgens de aanbieder was dit verbod overbodig, omdat zij haar advertenties al van Marktplaats.nl had verwijderd. Dit was naar het oordeel van de Rechtbank echter niet voldoende: er was nog steeds sprake van een dreiging van inbreuk voor de toekomst. 

3.    Ik heb helemaal geen geld!

Tot slot gaf de aanbieder aan dat zij als bijstandsmoeder van twee kinderen de proceskostenveroordeling van EUR 5.800,- niet kon opbrengen. Gelet op de ernstige financiële problemen zag de Rechtbank aanleiding de proceskosten te matigen tot EUR 2.500,-. Maar bij een proceskostenveroordeling bleef het niet: Ook werd de aanbieder veroordeeld tot afdracht van de met de inbreuk genoten winst. Daarnaast diende de aanbieder de schade te vergoeden die Victoria’s secret heeft geleden en nog zal lijden door de merkinbreuk. De hoogte van die schadevergoeding zal nog in een aparte procedure moeten worden vastgesteld.

Het volledige vonnis van de Rechtbank Den Haag lees je hier.

Wil je weten hoe BANNING je kan assisteren in de bescherming van jouw merkproduct tegen de verhandeling van namaak? Neem dan contact op met advocaat namaakbestrijding Ranee van der Straaten (r.vanderstraaten@banning.nl).