In mei 2007 is Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie begonnen aan een proef waarbij cliënten het uurtarief van hun advocaat alleen hoeven te vergoeden als die hun zaak wint. Dit is de 'no win, no fee' werkwijze. De Minister verbindt wel enkele voorwaarden aan deze met resultaatgerichte beloning van advocaten. Zo mag deze werkwijze de onafhankelijkheid van de raadslieden niet aantasten en moet worden voorkomen dat advocaten zich niet uitsluitend op de kansrijke zaken richten.
Een andere vorm is 'no cure, no pay', waarbij de advocaat geen vast tarief krijgt, maar deelt in de schadevergoeding die een cliënt door de rechter krijgt toegewezen. Het kabinet heeft in oktober 2006 echter afscheid genomen van deze methode, omdat zij tegen deze vorm van resultaatgerichte beloning zijn. Uit een persbericht van het Ministerie van Justitie van 10 november 2009 blijkt tevens dat het aan advocaten wettelijk verboden wordt om met cliënten af te spreken dat zij bij het winnen van een zaak een percentage van de winst ontvangen.
Volgens Minister Ballin zou de letselschade-advocatuur niet geschikt zijn voor het experiment van no win no fee. Toch is in december 2007 bekend gemaakt dat slachtoffers die te maken hebben met letsel- of overlijdensschade binnenkort een advocaat kunnen inschakelen op basis van een no win no fee-afspraak.
De Staatssecretaris van Justitie (Nebahat Albayrak) heeft een wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State verstuurd. Hierin is opgenomen dat mensen straks met hun advocaat kunnen afspreken dat ze geen vergoeding hoeven te betalen als ze hun rechtszaak verliezen. Maar wanneer de advocaat de zaak wint mag hij een extra hoog uurtarief in rekening brengen. In dit wetsvoorstel is tevens het verbod op 'no cure, no pay' opgenomen. Wellicht is de weg naar de advocaat over enige tijd voor iedereen mogelijk.