De vereniging Bond van Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) heeft op d.d. 19 december 2007 bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht ingediend over bepaalde gedragingen van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), meer in het bijzonder het (individueel en gezamenlijk) preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Op 22 januari jl. heeft de NMa op deze klacht beslist.
Geen nader onderzoek door de NMa
De NMa heeft besloten geen nader onderzoek te doen naar aanleiding van de klacht en zal het dossier sluit. Dit betekent niet dat deze afweging in de toekomst anders zou kunnen uitvallen.
De NMa heeft zicht bij haar afwegen laten leiden door haar prioriteitenbeleid. Op grond van een aantal prioriteringscriteria wordt beoordeeld of naar aanleiding van een klacht nader onderzoek wordt verricht.
Afweging
De markt voor geneesmiddelen is op dit moment volop in beweging en marktpartijen zoeken hun rol op deze markt. Het is nog onduidelijk of en in welke vorm het individuele/gezamenlijke preferentiebeleid van de zorgverzekeraars wordt voortgezet. Daarnaast heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het voornemen op termijn (per 1 januari 2010) de receptregelvergoedingen voor apothekers in deze sector vrij te geven alsmede het systeem van vergoedingen voor consumenten aan te passen. Dit kan zorgen voor een nieuwe dynamiek tussen de marktpartijen en een nieuwe marktsituatie. Door de huidige en toekomstige dynamiek op de markt zijn de te verwachte effecten van een eventueel optreden van de NMa onzeker en mogelijk zelfs negatief voor de ontwikkeling naar een meer op prijs concurrerende markt.
Wat betreft het consumentenbelang heeft het preferentiebeleid tot nu toe tot lagere prijzen geleid, die in het voordeel zijn van de consument. De NMa heeft vooralsnog geen aanwijzingen die erop duiden dat dit voordeel voor de consument in de toekomst zal verdwijnen. De NMa beschikt niet over aanwijzingen dat er onvoldoende concurrentie tussen zorgverzekeraars op de markt voor zorgverzekeringen zal plaatsvinden. De belangen van de consument lijken dan ook in voldoende mate geborgd (zie ook www.nmanet.nl).