Skip to Content
  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Leven na de dood: het portretrecht van een overledene

Publicaties Intellectueel Eigendomsrecht

Mag je in een televisieprogramma wel of niet (bewegende) beelden van een overledene tonen als daar bezwaar tegen wordt gemaakt door een nabestaande van de overledene? Die vraag stond centraal in een door de vader van Nicole van den Hurk - in 1995 om het leven gebracht - tegen RTL Nederland bij de rechtbank Amsterdam gevoerd kort geding. Derek Ogilvie – paragnost bekend van tv – zou in het programma ‘Praten met Doden’ contact proberen te leggen met Nicole. De vader van Nicole verzet zich tegen de uitzending van het programma, omdat dit pijnlijk voor hem zou zijn. Nicole’s vader en haar broer werden na de moord op Nicole aangehouden als verdachten. De moord is tot op de dag van vandaag niet opgelost.

De vader van Nicole beroept zich in het kort geding op artikel 21 Auteurswet. Op grond van deze bepaling kan een nabestaande bezwaar maken tegen de openbaarmaking van een portret van de overledene, indien daartoe geen voorafgaande opdracht is gegeven. Voorts is vereist dat de nabestaande een redelijk belang moeten hebben om zich tegen openbaarmaking te verzetten. De vader van Nicole voert aan dat de uitzending over de moord op zijn dochter te pijnlijk voor hem zou zijn en dat dit zijn recht op privacy schendt.

RTL Nederland voert in haar verweer aan dat Derek Ogilvie op verzoek van een familielid (de stiefzus van overledene) de uitzending heeft gemaakt en dat het accent ligt op de persoonlijke emoties van de familieleden en niet op de toedracht van de zaak c.q. de moord.

De voorzieningenrechter van de rechtbank weegt bij de vraag of het recht op bescherming van de privacy van de vader of het recht op vrije meningsuiting van RTL Nederland zwaarder weegt, de wederzijdse belangen van partijen af en heeft alle relevante omstandigheden van het geval meegenomen. Voorts oordeelt de voorzieningenrechter dat artikel 21 Auteurswet de vader van Nicole geen absoluut recht verschaft zich tegen iedere verspreiding van portretten van Nicole te verzetten.

Op grond hiervan wijst de voorzieningenrechter de vordering van de vader van Nicole af. De vader van Nicole heeft geen redelijk belang om de uitzending tegen te houden. Er is geen sprake van schending van zijn privacy, nu noch zijn naam, noch hijzelf in beeld komt in de uitzending. Meegewogen wordt ook dat onderhavige onopgeloste moord de laatste jaren veel in de publiciteit is geweest.

RTL Nederland heeft na het kort geding overigens laten weten het programma niet te zullen uitzenden.

 

J.M. Groenen, paralegal