De Europese Commissie (Commissie) heeft voor het eerst boetes opgelegd in een “hybride” zaak waarbij er zowel geschikt is als de reguliere procedure is gevolgd. De boete van in totaal ruim 175 miljoen euro is opgelegd aan producenten van diervoederfosfaten. Dit zijn chemische verbindingen die worden gebruikt in diervoerders voor runderen, varkens, pluimvee, vis en huisdieren. Één van de producenten, het franse Timab Industries S.A. (Timab) wenste niet verder mee te werken aan een schikkingsprocedure en is vervolgens conform de reguliere procedure een boete opgelegd.
De deelnemers aan het kartel (waaronder ook het Nederlandse bedrijf FMC Chemicals B.V.), dat bijna 35 jaar duurde, hebben in een groot deel van Europa markten verdeeld en prijsafspraken gemaakt. Niet alle producenten waren gedurende de gehele periode betrokken bij het kartel. In 2004 kwam het kartel aan het licht door een clementieverzoek van Kemira Oyj, één van de deelnemers aan het kartel. Deze onderneming heeft vanwege de ontvangen clementie volledige boete-immuniteit gekregen.
Met alle betrokken ondernemingen was de Commissie in eerste instantie onderhandelingen in het kader van een schikkingsprocedure gestart. Op grond van Verordening (EG) nr. 622/2008 is het sinds 2008 mogelijk om met de Commissie een schikking te treffen. Voorwaarde hiervoor is dat ondernemingen hun betrokkenheid bij het kartel erkennen en met de Commissie overeenstemming bereiken over de mededingingsbeperkende gedragingen die hebben plaatsgevonden. In ruil voor deze erkenning ontvangt een onderneming een reductie van 10% op de boete van de Commissie. Timab was in eerste instantie ook betrokken bij de schikkingsonderhandelingen. Ze kon zich echter niet verenigen met de beschuldigingen van de Commissie en besloot uit de schikkingsprocedure te stappen. Het bedrijf heeft een boete van 60 miljoen euro opgelegd gekregen in de reguliere procedure en overweegt hiertegen in beroep te gaan bij het Gerecht van Eerste Aanleg.
In Nederland (bij de NMa) is het niet mogelijk om hangende een procedure een schikking te treffen.