Promotie Louis Zonnenberg op verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

‘Jaarlijks komen zo’n 26.000 echtelieden in "rechtsonzekerheid" omdat de wet niet duidelijk is.’ Dat stelt mr. L.H.M. (Louis) Zonnenberg, advocaat bij BANNING N.V.,[NBSP]die vrijdag 28 augustus aan de Open Universiteit in Heerlen promoveerde. Volgens de promovendus is het niet langer verantwoord om een algemeen periodiek verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden op te nemen en moet de Wet op dit punt grondig worden aangepast.

Weerbarstig

 

In de jaren 90 van de vorige eeuw bevatte 73% van alle huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding. Het probleem is evenwel dat dit niet wordt uitgevoerd. Zonnenberg toont aan dat het aantal huwelijkse voorwaarden met een periodiek verrekenbeding sedert 1970 schrikbarend is gegroeid en dat er sinds 1990 veel mensen met zo’n niet uitgevoerd verrekenbeding zijn gaan scheiden. De Hoge Raad heeft zoveel mogelijk getracht de problemen op te lossen maar een uitspraak geldt evenwel alleen voor dat ene specifieke geval. ‘Om onzekerheden te voorkomen, zijn er regels in de wet neergelegd maar het probleem is echter dat die wet niet duidelijk is’, aldus Zonnenberg. Veel wetenschappers en praktijkjuristen hebben de afgelopen jaren in wetenschappelijke artikelen aangegeven hoe echtelieden die zijn getrouwd onder huwelijksvoorwaarden met een periodiek verrekenbeding, in een specifiek geval met elkaar zullen moet afrekenen. De praktijk is evenwel veel weerbarstiger.

Oplossing

Zonnenberg heeft een oplossing voor de bestaande problemen. Laat mensen niet langer een periodiek verrekenbeding in hun huwelijkse voorwaarden opnemen maar kies voor een nauwkeurig omschreven finaal verrekenbeding. Kiezen echtelieden toch voor een periodiek verrekenbeding, dan stelt hij een nieuwe wettelijke regeling voor, een model. En voor degenen die hier buiten vallen, is die wettelijke regeling ook van toepassing. Zonnenberg tekent hierbij wel aan dat het zaak is dat de wetgever zijn advies opvolgt. Maar daarover heeft hij twijfels: ‘Gezien het feit dat een Wet regels verrekenbedingen politiek van weinig belang is, acht ik die kans erg klein.’ Maar ook daarvoor heeft hij een oplossing, namelijk dat de rechters zich moeten laten leiden bij het doen van een uitspraak, door de oplossingen die Zonnenberg in zijn dissertatie voorstelt.

Over Louis Zonnenberg

Louis Zonnenberg heeft Nederlands Recht gestudeerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Sedert 1980 is hij als advocaat actief en vanaf 1988 als partner bij BANNING. Zonnenberg is een specialist op het gebied van personen- en familie-erfrecht en werkt als advocaat, scheidingsmediator en collaborative divorcer. Voorts werkt Zonnenberg als Raadsheer-plv. in de familiekamers van de Gerechtshoven Amsterdam en s-Gravenhage. Dankzij zijn expertise verzorgt hij de colleges en werkgroepen ‘Relatievermogensrecht’ voor de Universiteit Utrecht en is hij bovendien een veelgevraagd docent en auteur.