Mogelijke vervolging huisartsen die naar eigen inzicht mensen vaccineren tegen de Mexicaanse griep?

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

Minister Klink van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft laten weten dat huisartsen die naar eigen inzicht vaccineren tegen Mexicaanse griep kunnen worden vervolgd. Volgens hoogleraar medische biotechnologie Huub Schellekens is het dreigement van de minister nergens op gebaseerd.

Volgens Schellekens, die verbonden is aan de Universiteit van Utrecht, mag elke arts elk goedgekeurd middel voorschrijven. Dit heeft hij laten weten in een interview op nrc.nl, welke op 21 november 2009 in het NRC Handelsblad is gepubliceerd. Hij merkt op dat hij het vreemd vindt dat gezinsleden van baby’s wel worden inge?nt maar medewerkers van kinderdagverblijven niet. Schellekens bekritiseert ook de overhaaste besluitvorming ter voorbereiding op de grieppandemie, zoals de aanschaf van vaccins voor de hele bevolking.

Als reactie op het interview van Schellekens laat minister Klink op 21 november 2009 weten dat huisartsen die naar eigen inzicht mensen vaccineren tegen Mexicaanse griep wel degelijk kunnen worden vervolgd. Volgens de minister doet het argument dat elke arts in Nederland elk goedgekeurd middel mag voorschrijven hier niet ter zake in het geval van Mexicaanse griep, omdat huisartsen net voldoende vaccins hebben om pati?nten uit risicogroepen in te enten.

Mensen die tot de risicogroep behoren, zoals mensen met hartproblemen, krijgen twee prikken met het vaccin. Als huisartsen andere mensen gaan prikken die niet tot de risicogroepen behoren is er in een tweede prikronde mogelijk niet voldoende vaccin beschikbaar. Deze tweede prik moet van hetzelfde vaccin zijn voorzien als de eerste. Deze prik kan niet bij de GGD worden gehaald, omdat zij weer met een ander vaccin inenten.

Volgens minister Klink schaden huisartsen op deze manier de gezondheid van de mensen die tot de risicogroep behoren. Wanneer er evident bewijs is dat sommige huisartsen gericht en bewust andere groepen dan de risicogroepen inenten, kan de minister de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen hen voor de tuchtrechter te brengen. Klink zegt dat de Inspectie hem dit vorige week nog heeft gemeld. Voorts zegt de minister dat hij er niet op voorhand vanuit gaat dat de huisartsen de vaccins aan de niet-risicogroepen gaan uitdelen, maar er vertrouwen in heeft dat de huisartsen er bewust mee omgaan.