Gokken op sportwedstrijden

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 december 2014

Tijdens de drukke sportzomers met evenementen als Wimbledon, het WK voetbal en de Tour de France, wordt er door veel mensen een gokje gewaagd op de uitslagen. Soms op een vrij onschuldige manier in een besloten kring en soms via websites van de grote gokwebsites. Is dat eigenlijk wel toegestaan en aan welke regels moeten consumenten en aanbieders zich houden? De Kansspelautoriteit heeft in aanloop naar het WK Voetbal in Brazilië hier een publicatie aan gewijd ).

In het geval van een pool is het organiseren daarvan toegestaan zolang er geen inleg is vereist. Ook het organiseren van een pool met inleg maar slechts in een besloten kring en op een niet bedrijfsmatige wijze georganiseerd, is toegestaan. Hierbij kan worden gedacht aan de vele pools voor het WK Voetbal op uw werk of met uw vrienden.

Ook een bedrijf kan een pool zonder inleg organiseren in de vorm van een kansspel. Een dergelijke pool wordt gezien als een promotioneel kansspel, waarbij een product van het bedrijf wordt gepromoot en prijzen gewonnen kunnen worden door de deelnemers. In die gevallen zal het bedrijf moeten voldoen aan de Gedragscode promotionele kansspelen. (Voor meer informatie over promotionele kansspelen:

Het organiseren van betaalde weddenschappen op (voetbal)wedstrijden op commerciële wijze is in Nederland voorbehouden aan De Lotto. Anderen is het dus niet toegestaan om dergelijke kansspelen te organiseren. De Kansspelautoriteit handhaaft in Nederland de naleving van de Wet op de kansspelen en is bevoegd om sancties op te leggen. Zo legde de Kansspelautoriteit in februari 2014 nog een boete op van maar liefst € 150.000,- aan de aanbieder van een illegaal online kansspel ).

De realiteit van het internet is echter dat er diverse (buitenlandse) aanbieders van kansspelen via internet zijn. Het kabinet wil daarom een vergunningstelsel creëren om het aanbieden van kansspelen op afstand (o.a. via internet) mogelijk te maken voor meerdere partijen en tegelijkertijd te reguleren. Het daartoe dienende wetsvoorstel kansspelen op afstand zal nog dit jaar door de Tweede Kamer worden behandeld en zal mogelijk in 2015 al in werking treden.

Kijk op de website van de Kansspelautoriteit voor meer informatie over dit onderwerp: http://www.kansspelautoriteit.nl/